Спрема се оставка палестинске владе

Палестинска влада ће данас дати оставку, а потом ће премијер Салам Фајад одмах поставити нове министре, на захтјев палестинског предсједника Махмуда Абаса, навели су политички извори на које се позива Ројтерс. Реорганизацију владе већ дуго је захтијевао Фајад и неки у Абасовом Фатаху. Очекује се да ће Фајад (58) остати на функцији премијера и да […]

понедељак, фебруар 14, 2011 / 10:38

Палестинска влада ће данас дати оставку, а потом ће премијер Салам Фајад одмах поставити нове министре, на захтјев палестинског предсједника Махмуда Абаса, навели су политички извори на које се позива Ројтерс.

Реорганизацију владе већ дуго је захтијевао Фајад и неки у Абасовом Фатаху. Очекује се да ће Фајад (58) остати на функцији премијера и да ће још неки министри задржати своје портфеље. Тренутно у Фајадовој влади има 16 министара мада је предвиђено да их буде 24. Двојица су дала оставку, а шесторица су у Гази и не могу да допутују на Западну обалу.

У суботу је Абасова Палестинска управа (ПУ), најавила да ће се до септембра одржати предсједнички и парламентарни избори.

Посматрачи прилика оцјењују да најава избора има за циљ да покаже како палестински лидери реагују на догађаје у Египту и Тунису.

Исламистички Хамас, који влада појасом Газе, ривал умјеренијем Фатаху, је одмах најавио да неће гласати.

Хамасовци су оцијенили да су избори смишљени како би скренули пажњу са скандала изазваног објављивавањем тајних докумената о преговорима с Израелом, који Хамас одбија да призна.

Ти документи су наводно доказ да је палестинска страна нудила невиђене концесије Израелу у односу на Јерусалим и палестинске избеглице. Главни палестински преговарач Саеб Ерекаат дао је оставку у суботу али је Абас још није прихватио.

Абасов кредибилитет је нарушен због застоја у преговорима с Израелом. Његов мандат је истекао у јануру 2009. године али је продужен до нових избора који су били најављени за почетак прошле године, па одложени.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *