Споменик Доситеју у Тeмишвару

У Алеји великана у Темишвару откривена је спомен биста великом српском просвјетитељу Доситеју Обрадовићу, једној од најзначајних личности српског народа уопште. "Доситеј на најбољи начин показао се може бити и Европлљанин и припадник своје нације. Доситеј Обрадовић је значајно и велико име српске културе, човек који, иако је живео пре више од два века, у […]

недеља, новембар 13, 2011 / 13:01

У Алеји великана у Темишвару откривена је спомен биста великом српском просвјетитељу Доситеју Обрадовићу, једној од најзначајних личности српског народа уопште.

"Доситеј на најбољи начин показао се може бити и Европлљанин и припадник своје нације. Доситеј Обрадовић је значајно и велико име српске културе, човек који, иако је живео пре више од два века, у извесном смислу јесте наш савременик. Јер, сва питања о којима је промишљао важе и данас", рекао је синоћ на свечаности откривања бисте Милорад Ђурић, секретар за културу и јавно информисање у Влади Војводине.

Градоначелник Темишвара Георге Ћиханду овом приликом је навео да је спомен биста знак пажње румнске државе према српској заједници.

"Постављање спомен бисте Доситеја знак је подршке румунских власти очувању културног и националног идентитета српске заједнице у Румунији", рекао је Ћиханду.

Приликом јучерашње посјете Румунији, Ђурић је обишао Чаково, родно мјесто Доситеја Обрадовића.

Откривање спомен бисте Доситеју Обрадовићу, осим Ђурића и Ћихандуа, присуствовали су и генерални конзул Србије у Темишвару Лазар Манојловић, предсједник Савеза Срба у Румунији др Славомир Гвозденовић, као и бројни поштоваоци личности и стваралштва великог српскг просвјетитеља.

Откривање спомен бисте Доситеју Обрадовићу уприличено је у оквиру овогодишње манифестације "Дани српске културе у Темишвару".

Доситеј Обрадовић, био је и писац, филозоф и педагог, као и први министар просвјете у обновљеној српској држави.

Обрадовић је рођен у Чакову у Банату, на територији данашње Румуније, под свјетовним именом Димитрије, претпоставља се 1739. године, али се у неким документима као година његовог рођења помиње и 1742.

Замонашио се 1758. године у сремском манастиру Хопово, када је и добио монашко име Доситеј.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *