Сподобна Босна: Могу ли политика и правда заједно?

На писање овог текста натјерао ме адвокат Сенад Хрвачић и не(грађанска) „Слободна Босна“. Пише Никола Лазаревић Колики су перчини политике? Жао ми је што ћу неком анонимусу званом адвокат Хрвачић дићи цијену у његовом дуњалуку помињући његово име. Тај не(сретник), вјероватно са будућим политичким амбицијама у не(слободној) Босни рече како Српска (читај Срби), отимају земљу […]

петак, јун 21, 2013 / 09:26

На писање овог текста натјерао ме адвокат Сенад Хрвачић и не(грађанска) „Слободна Босна“.

Пише Никола Лазаревић


Колики су перчини политике?

Жао ми је што ћу неком анонимусу званом адвокат Хрвачић дићи цијену у његовом дуњалуку помињући његово име.

Тај не(сретник), вјероватно са будућим политичким амбицијама у не(слободној) Босни рече како Српска (читај Срби), отимају земљу од Бошњака.

Није мени што он лупа, што је то неистина и правно немогуће, није мени што он води предмет у тужби против општине Вишеград везано за Андрићград, па због притиска на суд у медијима износи не(истине) о по њему, спорним парцелама, гдје се практично изградио град.

Није мени што је ожалошћена породица преко адвоката Сене поднијела тужбу десетине година послије смрти њихових најдражих које нису познавали.

Није мени што је тужба поднесена тек кад се практично све планирано изградило – паметни људи, ако добију, биће то масан комад који ће скупо коштати све нас у Српској.

Није мени што траже правду власници, чланови породице (насљедници), закон је закон, има да се поштује и тачка, није ово турски земан, па да те кадија тужи и да ти суди.

Има у том интервјуу нешто што је много више од притиска на суд путем медија, има изјава Хрвачића због које би у правој правној држави остао без посла као адвокат.

Рече адвокат Сено, да је у Српској (читај Срби) отето од 70 до 80% имовине Бошњака, да зна унапријед да ће изгубити случај пред домаћим судовима спремајући још један лелек у Стразбуру о мрској Српској и њеном већинском српском народу.

То је већ Хрват(ч)евићу политика и то много опасна, просута као случајно од правника, а не политичара, случајно су Срби отели, случајно је порука о судству у Српској као леглу легализације отимачине имовине наведеног народа. Случајно зар не ?

Случајно грађанине Авдић и Хрвачеви, од обданишта до факултета у Федерацији иста се правда заговара.

Исте жеље за промјенама, као једнојајчани близанци, су жеље десничара, љевичара, интелигенције, радништва сељаштва, вјерских моћника, спортиста, умјетника, иста матрица испира мозак младим људима заговарајући правду грађанина Босанца и грађанина Херцеговца.

Сад се оправдано мој народ и ја питамо шта то тамо неко мути, спремају ли се то неке нове приче, ко то под плаштом грађанских права и слобода грађанина Авдића оре друмове као Муса Кесеџија без да упита Марка смије ли се, ваља ли ово што радим комшија?

Закон и правда, омиљени свима?

Кад видим дивовске напоре грађана у борби за правду око ЈМБ, када видим борбу за правду грађанина Авдића и осталих за провођење пресуде Сејдић-Финци која би по њиховом приједлогу и убјеђењу требала Србе довести у позицију да им грађанин Авдић бира њихове представнике, кад видим како је Комшић од Хрватчевића свој народ направио Хрвачевићима, кад видим колики је отпор под плаштом правде и људских права од стране грађанина попису становништва, кад видим колико смета та статистика, пријеко потребна за планирање будућности свих грађана, не могу а да се не опредијелим за правду.

Уосталом, као и грађанину Хрвачевићу и грађанину Авдићу, и мени је мила моја правда, она такође, мада је српска , заговара владавину права и универзална људска права по највећим стандардима и достигнућима овог времена.

Моја правда је мени једнако важна као грађанину Хрвачевићу или Хрватчевићу, једнако важна као Рому Сејдићу и Јеврејину Финцију, једнако важна као бившем реису Церићу, важна као Лагумџији, Фахри, Суљи или Бакиру, важна као Осиму, Сушићу, као Дини Мерлину, као многим познатим професорима и докторима у Сарајеву, Мостару, Тузли, Зеници, Широком, као младим студентима у Федерацији које највише поштујем – имам још једног студента у кући и до бесвијести вјерујем у младост и правду.

Поштујем ја вашу правду грађанине Авдић и Хрвачевић, поштујем ја то што ви волите правду, исти смо, волим и ја своју правду, српска је, пуна толеранције за све народе и грађане, ваљда вам ово не смета ?

Како ће и сметати, питам глупости, ваше друго име грађанине Авдић и Хрвачевић је толеранција. Зар не?

 

 0 КОМЕНТАРА

 1. Добар осврт Никола, а мислим да је и сада право вријеме да у овој фрци око ЈМБГ, објаснимо свима сврху којечега у БиХ и њена два равноправна дијела РС и ФБиХ! Коју би сви усвојили као основу нормалног живљења бар за следећих 50 година!
  Зашто не би у грађанској БиХ могао живјети нормално грађанин Србин као Србин, грађанин Хрват као Хрват и грађанин Бошњак као Бошњак, сви грађани грађанске БиХ!? Шта је поента онда овог упорног хејтовања против националисти, против ентитетисти, против дејтонци, против к..ци, против палци..?
  Шта би то ушићарила бошњачка грађанска већина у БиХ, што би на своју бројност хтјела себи обезбједити па готово сва права одлучивања? Не функционише у ФБиХ, са Хрватима, зашто би ишта боље функционисало још и са Србима у цијелој БиХ, увијек би неко био незадовољан, а на крају крајева то не функционише нигдје у свијету, рецимо примјер Фламанаца у Белгији, итд. итд.
  Прилика је да се демаскирају табуи о лажним угроженостима грађана јер сви смо ми грађани као народ и као ентитети!

 2. Најбољи текст г-дина Лазаревића на Фронталу до сада!

  Само не знам да ли је примјетио да Срби баш и нису тако јединствени као Бошњаци. Из Сарајева се организовано кренуло нападима на Републику Српску, а тиме директно помажу Милораду Додику, забијајући себи аутоголове, а нама продужавајући агонију.

 3. Ако ово муслимани схвате правилно окренуће се себи, послу и будућности своје дјеце.
  Какви пријатељи хиљадама километара далеко који су пречи од првог комшије.
  Морате господо почети поштовати и цијенити Србе, видјећете онда како се мали знак пажње од нашег народа награди дупло.
  Управо је рамстајн добро рекао, шта фали бити Србин и грађанин?
  Ништа не фали и неком из мијешаног брака, муслиману, хрвату поштовати то, поштовањем тога постаје само већи господин грађанин, у чему је проблем?
  Да се разиђемо већег пријатеља никад нисте имали сви ви који хоћете да будемо грађани по вашој мјери, ако хоћете поштено.
  Још једна ствар, пошто Николу знам, знам да би заштитио сваког без обзира о коме се ради ако је угрожен.
  Он води умјерену партију, видите да је у питању достојанство које су Срби вратили, немате нити ће те имати Србе из Српске који ће бити као Пејановић, Лазовић, Пухалац или онај несретник Праштало.

  Нећете никад срећни бити док ону црногорску сподобу Луковића плаћате да лаје(извините али свака друга у његовом тексту је псовка) из Београда по Српској.

  Ми ћемо промијенити власт, политика према вама из опреза ће остати иста ко год нас буде заступао, а ви ћете остати у тамном вилајету,заробљени од фундаменталиста који вам пуне главу о грађанској држави.

  С поштовањем

 4. Trebo je naći nekoga da ovo izlektoriše.

  Ako se želi govoriti u ime srpskog naroda onda je red da se u govoru poštuje i srpski jezik.
  Ipak je on predsjednik stranke.

 5. чешњак,

  чим је текст објављен послао сам администратору примједбе, има их више
  -на врху поднаслов па име
  -српсшка-српска
  -грађанине Авдића и Хрвачевића умјесто Авдић и Хрвачевић како је послато
  -фали запета

  Нема везе, вјероватно приликом прекуцавања, ипак сам их замолио да то одмах промјене управо због лицемјера или добронамјерних који ће то примијетити и можда коментарисати.

  Надам се чешњак да Вам бар прича одговара.

  Никола Лазаревић

 6. Ribar,
  uglavnom se ne slažemo, ali nikakav mi problem ne predstavlja da pročitam vaša razimšljanja i možda upotpunim neku sliku koju imam.
  U javnosti svi imamo pravo pa i obavezu da reagujemo na stvari za koje mislimo da su družtveno važne.
  Kada komentarišemo i na prvu, pod pseudonimima, objavljujemo tipfeleri su sasvim očekivani, a ni sam pravopis ne mora biti nešto po šemu se ocjenjuje naš stav. Tada je to u redu.

  Kao Nikola Lazarević, čovjek sa javnom funkcijom i predstavnik politički organizovane grupe građana imate obavezu da svoja reagovanja pišete uz poštovanje pravopisa jezika na kojem se obraćate – posebno onda kada sebi dajete za pravo da govorite u ime cijelog naroda. Tada se vaši stavovi procjenjuju i po tome koliko poštujete jezik kao temelj narodnog identiteta.
  Uopšte ne treba da vas bude sramota da angažujete stručno osposobljenog nastavnika jezika da gramatički i misaono u jezičkom standardu uobliči vaše misli ili da vas uputi na detalje iz narodne književnosti na koje se pozivate. To je sasvim normalno, očekivano i pohvalno jer na taj način pokazujete i svijest o vlastitoj kompetenciji, poštujete stručnost obrazovanih za pitanje jezika i pokazujete poštovanje osobama koje čitaju ono što pišete.

  Mislim da je to čak i važnije od vašeg reagovanja na vijest iz novina koja će već sutra biti zamijenjena nekom novom.
  Traže se oni koji su spremni da promijene trenutni sistem vrijednosti, a ne oni koji će nastaviti prepucavanje u kojem su dosadašnji bili neprikosnoveni.

 7. чешњак,

  поправио је администратор текст, опет фали слово, запета, за тебе зарез.
  О причи ти коментариши, шта овдје није 100% тачно, прочитај коментаре, исто мисли 95% Српске, сад што ти имаш задатак на порталу то је друга ствар.

  Нећу више коментарисати, из Српског језика сам имао суву петицу, ипак и да направим неку грешку у писању она неће донијети ништа лоше.

  Нисам писао текст као предсједник партије, него као Србин-грађанин, значи лични став.

  Ако си Србин онда си лицемјер по коментарима, ако си грађанин Хрват, грађанин Бошњак, грађанин остали, онда ћеш у мени увијек наћи саговорника око правде, посла, спорта, пића, природе, ако поштујеш мој народ.

  Да, ја јесам за промјену система вриједности и мијењам га, ово је управо био позив паметним да имају преча посла од уништења Српске.

 8. Мени баш сметају те параноје да неко има задатак на порталу 😛
  Ако си добар, добар си и од коментара не треба да боли глава.
  Изоставићу коментар на текст, нека господин Лазаревић пише, то је сасвим уреду.
  Али рећи да тако мисли 95% РС је заиста не основано. То ћеш увидјети на изборима… Можда би било добро да си у праву, али ниси!

 9. Није коментарисано о подршци некоме.
  Проценат се односи на мишљење пунољетних Срба везано за пропаганду против нас и РС, о чему сам на свој начин написао колумну.

 10. Није коментарисано о подршци некоме.
  Проценат се односи на мишљење пунољетних Срба везано за пропаганду против нас и РС, о чему сам на свој начин написао колумну.

 11. Češnjak mislim da si ga ugasio što si javno rekao lovcu da se ne slažeš sa njim. Neka ti je Bog na pomoć.
  Tekst je dosta nepismen, a i komentari gospodina lovca koji još nije naučio pisati pravilno ijekavicu a imao suvu peticu iz srpskog jezika.

 12. Lazareviću, meni nije bitno kakav si tekst napisao, šta je poruka u tekstu, nije bitno da li je tekst nekoga dotakao, pogodio, jer je to tvoj stav kao autora. I tu nije problem, na to imaš pravo jer si od vlasnika dobio prostor da se javno imenim i prezimenom, odrediš prema događaju.

  Ali, imaš problem da kasnije repliciraš forumašima, da komentarišeš njihove navode. TO TI JE KATASTROFA.
  Ja , inače nikada ne komentarišenm niti jedan navod, jer se ovde iznosi lični stav, evo sada to činim, i više nikada neću, ali sve ono što napises i recimo da nije loše ti devastiraš sa svojim komentarom.
  Et, moj Nikola i pozdravlja te miki kovačević i brčkalo

 13. Извињавам се свима који нападају оне који нешто напишу и потпишу се.
  Ако је за утјеху напада ме позиција и опозиција преко својих мишева.
  Шта би ти гласу, да пишем на порталу који држе поменути и који је десет пута више цензурисан него срна?
  Одјава.

  П.С. Стварно нисам мислио коментарисати али морао сам.
  Ко је читао текст кад је тек објављен видио је низ штампарских грешкака, послао сам емаил, поправили су али касно, јер херцика и његови нису имали шта напасти па им је добро дошла грешка у штампању да мало нахране своју покварену душу.

 14. Рибар,

  не треба се љутити што људи криткују Лазаревића због правописа. Још један Фронталов колумниста је раније јавно показивао неписменост, али смо га ја и још неколико коментатора изружили на пасје прескакало и то је помогло. Лијепо човјек напише текст (углавном глупости), однесе лектору и тек онда шаље газда Дани. Ниједне правописне грешке.

  Тако и ти треба на насавјетујеш Лазаревића. Биће ти захвалан.

 15. Пошто сам сад у коментару од срца написао о херцеговцима због доласка Николића у Требиње, ред је да кажем како је Ниџо овом колумном обухватио прошлост, садашњост и будућност.

  За несретнике који нису имали једну ријеч критике или хвале за најкраћи текст о историјској чињеници коју сам икад прочитао порука:“Олошу, замислите колико мора човјек бити низак да има образа на овакав текст писати о штампарским грешкама приликом постављања и после поправљања текста на портал од стране администратора“?

  Коментаришите негативно, окрећите причу, покушавајте доказати да су сви исти, Васићу и Перо Симићу, морате, не долазе прави људи, они су ту, није Ниџо једини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *