СПО довољан за подјеле: Смијенили свог министра

Главни одбор Српског покрета обнове разријешио је Срђана Срећковића функције потпредсједника странке због, како се наводи, континуираног кршења одлука органа странке и непоштовања програма СПО. У саопштењу се наводи да је за његово разрешење, на сједници одржаној у Новом Саду, гласало 98 чланова Главног одбора а да су три члана била против. „Ова одлука ни […]

субота, децембар 10, 2011 / 16:49

Главни одбор Српског покрета обнове разријешио је Срђана Срећковића функције потпредсједника странке због, како се наводи, континуираног кршења одлука органа странке и непоштовања програма СПО.

У саопштењу се наводи да је за његово разрешење, на сједници одржаној у Новом Саду, гласало 98 чланова Главног одбора а да су три члана била против.

„Ова одлука ни на који начин неће утицати на однос СПО према Влади Србије, јер је тај однос условљен искључиво напретком Србије на путу ка ЕУ, што по важности превазилази било које кадровско питање унутар странака”, изјавио је портпарол СПО Немања Старовић, а наводи се у саопштењу.

Како је агенцији Бета рекао један високи функционер СПО и члан Главног одбора странке, Срећковић ће остати члан странке, као и министар вјера и дијаспоре.

Досадашњи потпредсjедник Српског покрета обнове Срђан Срећковић оцијенио је данас да је смијењен са те партијске функције јер није пристао да, као министар, буде опозиција у Влади Србије и да опструира државну политику дефинисану коалиционим споразумом, иза које већински стоји и парламент.

„Није тајна да се не слажем са оним што се последњих месеци у јавности представља као политика СПО према Косову и Метохији а што, заправо, представља довођење у питање заштиту наших државних интереса али и отежава проналазак компромисног решења, преко потребног за стабилност региона”, навео је Срећковић у писаној изјави.

Он је оцијенио да је сарадња СПО са покретом Преокрет суштински супротна интересима странке, јер је то сарадња са странкама и организацијама које идеолошки немају готово никакве сличности са оним што је СПО био од оснивања.0 КОМЕНТАРА

 1. Ситуација је јасна.

  ЗЕП је добио подршку грађана на платформи евроинтеграција. Влада је одустала од тог правца и резултат имамо. СПО је упозорио да није поштено причати о тим интеграцијама, а водити политику која је на том плану неуспјешна. Срећковић је одступио од програма странке (а тиме и од политике евроинтеграција) и више не може бити њен подпредсједник. Исто као што се и Ђелић не слаже са политиком Владе Србије и не жели да више буде њен подпредсједник.

  Ања, ту нема ништа недемократско.

 2. Ања,

  Главни одбор је највише тијело у странци. СПО је стара странка и било је подоста оваквих случајева. Главни одбор је тај који доноси одлуке о разрешењу подпредсједника странке. Сабор СПО доноси одлуку о разрешењу предсједника. Све је урађено транспарентно и по статуту. То што Срећковић није био на сједници не мијења ствар. Било је сједница када ни Вук није био, па су доношене одлуке. Није зар да због “спријечености“ министра 100 људи одлаже сједницу за 7 дана. Знао је Срећковић да ће бити смијењен и зато није дошао. Нисмо дјеца.

  Елем, Срећковић је у Владу дошао као представник СПО и требао је да у програм рада владе убацује дијелове програма СПО. Ако је влада коалициона, сви коалициони партнери имају праву у програм убацити дијелове својих програма.

  СПО у последње вријеме има око 100.000 гласача што је недовољно да се пређе цензус од 5%, али је то респектабилан број гласова које би сви радо видјели код себе. Сама чињеница да је на последњим изборима разлика између Тадића и Николића била далеко мања од тог броја говори да би ДС и Тадић изгубили изборе да су наступили без Вука и СПО.

  Ако ви одступите од политике евроинтеграција на којима сте добили изборе, захвалите СПО-у на 100.000 гласова и кажете да ни слово његовог програма не може ући у програм рада владе, а министар који би први требао бити протв тога то мирно посматра.

  Ево од мене и ексклузивитет. Од Срећковића је тражено да уради исто оно што и Ђелић. Да поднесе оставку јер је постигнут неуспјех. Он је то одбио и због тога је смијењен у странци.

  По мени, читава влада је требала дати оставку и расписати нове изборе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *