Шпијунска афера између Русије и САД

Нови шпијунски скандал избио је између САД и Русије након што је у Хјустону приведено 11 предузетника осумњичених за незаконити извоз војних технологија у Русију. У Москви изражавају забринутост што власти САД нису на одговарајући начин обавијестиле конзуларна одјељења Русије о хапшењу њених грађана и тврде да оптужбе које је америчко тужилаштво подигло немају везе […]

петак, октобар 5, 2012 / 08:38

Нови шпијунски скандал избио је између САД и Русије након што је у Хјустону приведено 11 предузетника осумњичених за незаконити извоз војних технологија у Русију.

У Москви изражавају забринутост што власти САД нису на одговарајући начин обавијестиле конзуларна одјељења Русије о хапшењу њених грађана и тврде да оптужбе које је америчко тужилаштво подигло немају везе са обавјештајним радом. „Колико нам је познато, оптужбе које су изнијете тичу се неколицине грађана Руске Федерације. Те оптужбе, према информацијама које нам је пренијела америчка страна, имају кривични карактер и не тичу се било каквог обавјештајног рада”, рекао је новинарима замјеник шефа руске дипломатије Сергеј Рјапков.

Против 11 предузетника из Русије оптужницу је подигло тужилаштво Бруклина у Њујорку, које је надлежно за међународни аеродром „Џон Кенеди”, преко кога је, према подацима истражних органа, фирма „Арк електроникс” испоручивала робу у Русију.

Према подацима ФБИ, та фирма је од 2002. године испоручила у Русију микроелектронику и другу робу високе технологије вриједну око 50 милиона долара.

У документима америчког министарства правосуђа, које преносе руски медији, наводи се да је забрањена микроелектроника испоручивана обавјештајним и војним установама у Русији и прецизира се да је 11 осумњичених испоручивало робу не само у Русију, него и компанијама из Тексаса и неким другим структурама.

Опрема се може користити за војне сврхе, конкретно за радарске системе и системе осматрања, системе навођења и за експлозивне направе.

Главни осумњичени је 46-годишњи држављанин САД Александар Фишенко који је, како се наводи, основао компанију „Арк електроникс” са сједиштем у Хјустону, у држави Тексас, и преко ње наводно вршио незаконите испоруке високотехнолошких микросистема који се могу користити у различитим системима наоружања.

Америчке власти истичу да је оптужница подигнута у контексту кампање за модернизацију руске војске и да је фирма „Арк електроникс” непосредно зависила од финансирања руске војске посљедњих неколико година.

Према судским документима, Фишенко се родио у Казахстану, завршио Лењинградски физичко-технолошки институт, 1994. године се преселио у САД, а 2003. добио америчко држављанство, али је задржао и руско и често је путовао преко океана.

Фишенка сумњиче да је „дјеловао на територији САД као нерегистровани агент руске владе, незаконито купујући високотехнолошку микроелектронику у име руске владе”, и да је радио за руске власти, о чему свједоче подаци прислушкивањем телефона, као и његова електронска пошта.

Према информацијама ТВ канала АБЦ, крајем 2011. године осумњичени су покушали да заметну траг, уништавајући документе и друге материјале који су свједочили о њиховој вези са руским властима.

Како је саопштило хјустонско одељење ФБИ, оптужница је подигнута против извршног директора московске фирме „Алекс” Сергеја Клинова и још двоје грађана Русије. Наводи се, такође, да је у црни списак додато 165 страних држављана и компанија који су помагали у незаконитом извозу робе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *