СПЦ подржава Владу Србије

Први потпредсједник Владе Александар Вучић, на позив Српске православне цркве, присуствовао је Сабору СПЦ у Патријаршији.  Владика бачки Иринеј рекао је новинарима да је захвалан Вучићу што се одазвао на позив патријарха Иринеја. Такође, владика је рекао да је Вучићу захвалан и за сву одговорност и државничку бригу коју је показао, посебно "за кристално јасне […]

петак, мај 31, 2013 / 14:13

Први потпредсједник Владе Александар Вучић, на позив Српске православне цркве, присуствовао је Сабору СПЦ у Патријаршији.

 Владика бачки Иринеј рекао је новинарима да је захвалан Вучићу што се одазвао на позив патријарха Иринеја. Такође, владика је рекао да је Вучићу захвалан и за сву одговорност и државничку бригу коју је показао, посебно "за кристално јасне ставове" Владе о Косову.

Са друге стране, владика Иринеј је рекао да држава може увијек да рачуна на подршку цркве за све што је добро и што је у интересу српског народа.

Владика Иринеј је указао да је, без обзира на разлике у детаљима, заједнички закључак Сабора и вицепремијера, да ни држава ни црква неће ни формално ни неформално признати независност Косова.

Александар Вучић је рекао да му је велика част и одговорност да пред члановима Сабора говори о Косову и Метохији.

"Они су умели да саслушају све дилеме и проблеме са којима се суочавамо", рекао је Вучић и рекао да је задовољан што је закључак да црква и држава треба да раде заједно у интересу народа.

"Говорио сам онако како јесте, не увијајући ништа у шарени папир", рекао је Вучић.

Први потпредсједник Владе изјавио је да је епископима Српске православне цркве на Сабору рекао да не прихвата отпужбе да је издајник, али да разумје њихову бригу за српски народ.

"Никад нећу прихватити да сам издајник, нити ја, нити Влада, боримо се за народ и радимо најбоље што можемо за наш народ", истакао је Вучић.

Упитан о ставу појединих владика који су жестоко критиковали њега и Владу, Вучић је рекао да су "остале одређене критике на његов и на рачун Владе", али да је то став само појединих владика.

Потпредсједник Владе је рекао и да је са владикама на Сабору разговарао и о заштити српских вјерских и културно-историјских споменика на Косову и Метохији и да је по том питању постигнута "апсолутна сагласност".

Сабор СПЦ-а је почео 21. маја литургијом у Саборној цркви у Београду, а очекује се да ће засједати најмање двије недеље.

Ово је прво засједање Сабора од маја прошле године с обзиром на то да црквена скупштина није, како то правила налажу, засједала прошлог октобра, уз образложење да нема "великих тема" и да је зато потребно избјећи непотребне трошкове.

На Сабору је јуче било ријечи о ситуацији и мисији СПЦ на подручијима са посебним проблемима, посебно на подручју Косова и Метохије, а од 21. маја, црквена скупштина је, између осталог, потврдила одлуку Синода којом је епископ зворничко-тузлански Василије (Качавенда) коначно и трајно разрјешен дужности управљања епархијом зворничко-тузланском.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *