Шпански парламент блокирао одржавање референдума

Шпански парламент блокирао је одржавање референдума о независности северне шпанске покрајине Каталоније, у којој, према проценама, више од половине Каталонаца жели независну државу. Против приједлога каталонске Националистичке партије ЕЦР о одржавању референдума у уторак су гласали посланици владајуће конзервативе партије, као и опозициона социјалистичке партије ПСОЕ и мале партије десног центра УПyД, пренио је ЕУОбсервер. […]

среда, октобар 10, 2012 / 13:44

Шпански парламент блокирао је одржавање референдума о независности северне шпанске покрајине Каталоније, у којој, према проценама, више од половине Каталонаца жели независну државу.

Против приједлога каталонске Националистичке партије ЕЦР о одржавању референдума у уторак су гласали посланици владајуће конзервативе партије, као и опозициона социјалистичке партије ПСОЕ и мале партије десног центра УПyД, пренио је ЕУОбсервер.

То је најновији корак у дугој борби између Барселоне и Мадрида, усред дубоке економске кризе која потреса Шпанију.

Каталонија, чија је економија већа од економије Португалије, чини једну петину шпанске привреде.

Међутим, и та покрајина са седам милиона становника је притиснута бројним мјерама штедње и економском кризом.

Лидер покрајине Артур Мас предложио је да Каталонија добије право за подизање сопствених пореза, тврдећи да његова покрајина даје далеко више осталим дијеловима Шпаније, него што добија заузврат.

Међутим, тај његов предлог је 20. септембра одбио шпански премијер Маријано Рахој, уз образложење да је противан уставу земље.

Прије тога, у пријестоници Каталоније, Барселони, 11. септембра се окупило милион и по људи тражећи независност Каталоније од остатка Шпаније, а многи демонстранти су оптуживали Шпанију да их је увукла у економске невоље.

У Каталонији је 14. децембра 2009. године одржан неформални референдум о независности и тада је одзив био мали, односно око 30 одсто уписаних бирача се изјаснило о томе да ли њихова покрајина треба да постане независна држава у оквиру Европске уније.

Готово 95 одсто оних који су изашли на необавезујући референдум изјаснило се да жели да се Каталонија издвоји из Шпаније.

То је био други референдум о одвајању Каталоније, који је услиједио после изјашњавања становника мале општине у Барселони, Аренис де Мунт, 13. септембра 2009, када се више од 2.000 становника, односно 96 одсто грађана изјаснило за независност.

Жеља за независношћу је значајно порасла од тада, те данас, три године од тог неформалног референдума, више од 50 одсто Каталонаца је за незавиност.

Каталонија, са сопственим језиком и посебном културом, једна је од 17 аутономних покрајина Шпаније.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *