Шпанија: Протести „понижених“ се настављају

Активисти покрета „понижених”, незадовољни начином на који шпанска влада рјешава тешку финансијску кризу у земљи, одлучили су јавним гласањем да наставе са протестним логоровањем на главном мадридском тргу Пуерта дел Сол и без одређивања рока када ће да заврше протесте. Више хиљада углавном млађих демонстраната учествовали су у ноћашњој скупштини, када је након трочасовне дебате […]

понедељак, мај 30, 2011 / 10:00

Активисти покрета „понижених”, незадовољни начином на који шпанска влада рјешава тешку финансијску кризу у земљи, одлучили су јавним гласањем да наставе са протестним логоровањем на главном мадридском тргу Пуерта дел Сол и без одређивања рока када ће да заврше протесте.

Више хиљада углавном млађих демонстраната учествовали су у ноћашњој скупштини, када је након трочасовне дебате огромном већином одлучено да се протести наставе под слоганом „Остајемо и касније ћемо одлучити до када”.

Незапамћени талас протеста захватио је Шпанију још од 15. маја под слоганом „Права демократија сада”, а више десетина хиљада углавном младих људи формирало је протестне логоре у градовима широм земље како би изразили незадовољство начином на који влада рјешава економску кризу и оним што називају корумпираним партијским системом.

Покрет који себе назива „понижени” прошле седмице је одлучио да током седам дана кампује на тргу Пуерта дел Сол, где су млади подигли шаторе и надстрешнице. Читаве седмице, упркос умору, на стотине младих се сваког дана и ноћи прикључивало демонстрантима у логору.

Један од портпарол тог покрета изјавио је јуче да је „успех локалних протеста по градским квартовима” организован у суботу у Мадриду, као и подршка француске омладине која је организовала скуп подршке, дали нови елан покрету „понижених”.

„Пружи отпор, Паризу, Мадрид је уз тебе”, скандирали су окупљени у Мадриду на вест да је полиција растерала демонстранте са париског трга Бастиља где су млади такође поставили шаторе.

Овај „грађански и аполитични” покрет осим младих окупља и пензионере, незапослене или раднике незадовољне тешком економском ситуацијом.

Организован преко друштвених мрежа на Интернету, покрет се брзо проширио уочи локалних избора 22. маја, на којима су владајући социјалисти доживјели тежак пораз.

Готово двије године рецесије довеле су стопу незапослености у Шпанији на 21,3 одсто, што је највише у зони евра, а стопа незапослености младих од 16 до 29 година износи чак 35 одсто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *