Шпанија почиње са легализацијом тројанаца

Шпански министар правосуђа, Алберто Руиз-Гаљардон наредио је израду нацрта закона за кривичну процедуру, којом ће полицији бити омогућено да инсталира „тројанце“ на рачунаре одређених појединаца. Нацртом ће бити омогућена "даљинска контрола над рачунарима", укључујући таблете и смартфоном повезане са особама осуђеним до три године за прекршаје у сајбер простору, тероризам и организовани криминал. Међутим, судије […]

петак, јун 7, 2013 / 10:58

Шпански министар правосуђа, Алберто Руиз-Гаљардон наредио је израду нацрта закона за кривичну процедуру, којом ће полицији бити омогућено да инсталира „тројанце“ на рачунаре одређених појединаца.

Нацртом ће бити омогућена "даљинска контрола над рачунарима", укључујући таблете и смартфоном повезане са особама осуђеним до три године за прекршаје у сајбер простору, тероризам и организовани криминал.

Међутим, судије ће морати да оправдају потребу за интервенцију прије него што омогуће полицији да дјелује.

Према члану 350 предложеног нацрта, тужилаштво ће моћи од судије да тражи "инсталацију софтвера који омогућава даљински преглед садржаја рачунара без знања власника те других електронских направа, компјутерских система, инструмената за масовно складиштење података".

Другим ријечима, нацрт закона ће омогућити инсталацију тројанаца, штетних програма инсталираних на разне рачунаре, чиме се добија контрола над садржајем без знања корисника компјутера.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *