Соренсен: Почињу кључни састанци

Специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен изјавио је да се ниво преданости Уније европским интеграцијама БиХ огледа у интензивном низу кључних састанка који ће бити одржани ове седмице. Од данас, највиши функционери Генералне дирекције Европске комисије за проширење – генерални директор Стефано Санино и директор за западни Балкан Пјер Мирел – предсједаваће састанцима на […]

понедељак, новембар 14, 2011 / 09:12

Специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен изјавио је да се ниво преданости Уније европским интеграцијама БиХ огледа у интензивном низу кључних састанка који ће бити одржани ове седмице.

Од данас, највиши функционери Генералне дирекције Европске комисије за проширење – генерални директор Стефано Санино и директор за западни Балкан Пјер Мирел – предсједаваће састанцима на високом нивоу са представницима власти у БиХ, најављено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Дискусије ће укључивати координацију будућих средстава за земљу и регион из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) Европске комисије, пододборе за транспорт и енергију и састанке у вези са Електопреносом и Коридором "Пет це".

У четвртак, 17. новембра, Европска комисија ће покренути програмирање ИПА фондова за 2012. и 2013. годину, те понудити више од 200 милиона евра бесповратне помоћи.

Соренсен је нагласио да је ЕУ обећала да ће радити у партнерству са БиХ, а активности најављене за сљедећу седмицу показују да је Унија у потпуности ангажована.

"Наши ресурси и експертиза су спремни, укључујући неке од највиших функционера Европске комисије, да би био постигнут напредак о питањима која су од кључне важности за европске интеграције, и што је најважније за грађане", рекао је Соренсен.

Он је напоменуо да сви желе видјети координисан приступ у земљи за кориштење фондова ЕУ.

"Могућности да се направе побољшања у областима транспорта и енергије су пред нама. Дакле, радујем се томе што ћу сјести заједно са властима БиХ и искористити ову велику прилику за партнерство", рекао је Соренсен.

Генерални директор Санино, такође, ће отворити изложбу БиХ у ЕУ кући.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *