Соренсен ће бити први специјални представник ЕУ у БиХ

Данац Петер Соренсен (44) биће први шеф делегације Европске уније и специјални представник ЕУ у БиХ, сазнаје Срна. ЕУ би, очекује се у европским дипломатским круговима, требало да данас званично објави ово именовање. Соренсен је актуелни шеф делегације ЕУ у Македонији, и према европским изворима, прекинуће мандат да би дошао у БиХ. Кетрин Ештон, европски […]

петак, мај 27, 2011 / 11:19

Данац Петер Соренсен (44) биће први шеф делегације Европске уније и специјални представник ЕУ у БиХ, сазнаје Срна.

ЕУ би, очекује се у европским дипломатским круговима, требало да данас званично објави ово именовање.

Соренсен је актуелни шеф делегације ЕУ у Македонији, и према европским изворима, прекинуће мандат да би дошао у БиХ.

Кетрин Ештон, европски високи представник за спољну политику и безбједност, одлучила се за Соренсена након вишемјесечне потраге за личности која би обављала функцију која се сматра изузетно важном, јавља дописник Срне из Брисела.

Ештон је већ уочи посјете Бањалуци и Сарајеву, одлучила да први шеф делегације Европске уније и специјални представник ЕУ буде Соренсен. Пред другим кандидатима превагу је однијело његово детаљно познавање региона.

Дански дипломата који је дугогодишњи бриселски кадар за бившу Југославију, служио је у многим бившим југословенским земљама.

Био је лични представник раније високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Хавијера Солане, од 2006. до 2009.

Од 2002. до 2006. био је функционер УНМИК-а и директор европске канцеларије на Косову. Од 2000. до 2002. био је специјални савјетник Солане за Косово. Током 2000. године био је специјални изасланик генералног секретара УН за Балкан.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *