Сони и Самсунг раскидају сарадњу

Јапанска компанија Сони и јужнокорејски Самсунг раскидају заједнички уговор о испоручи ЛЦД панела јапанском произвођачу, пошто Сони настоји да пронађе излаз из губитака које ова компанија ниже годинама у ТВ техници. Сони је данас саопштио да ће Самсунг откупити све Сониијеве акције у заједничком пројекту за око 1,08 билиона корејских вона (935 милиона долара) као […]

уторак, децембар 27, 2011 / 08:17

Јапанска компанија Сони и јужнокорејски Самсунг раскидају заједнички уговор о испоручи ЛЦД панела јапанском произвођачу, пошто Сони настоји да пронађе излаз из губитака које ова компанија ниже годинама у ТВ техници.

Сони је данас саопштио да ће Самсунг откупити све Сониијеве акције у заједничком пројекту за око 1,08 билиона корејских вона (935 милиона долара) као последица коначног договора.

Заједничка компанија под називом С-ЛЦД је покренута 2004. године. Сони, који је заостајао у проозводњи ЛЦД панела је инвестирао у Самсунгову фабрику ЛЦД панела како би осигурао довољне количине панела за потребе своје производње.

Сони је у тој својој операцији за седам година изгубио новац и компанија сада покушава да поврати профит.

Цијене телевизора као и цијене панела падају тако да је једноставније купити панеле по тржишној цијени него инвестирати у производњу.

Сони, који саставља Бравиа телевизоре, не производи сопствене ЛЦД панеле.

Компанија Сони је саопштила да ће остварити ново партнерство са Самсунгом за куповину панела, и да ће такође наставити са куповином панела од других произвођача.

Сони је саопштио да ће претрпити губитак од 66 милиона јена (864 милиона долара) у трећем кварталу ове фискалне године, који се завршава крајем овог мјесеца, због опадајуће вредности инвестиција у С-ЛЦД.

Напуштање тог производног пројекта ће произвести значајне уштеде после јануара 2012. године, када договор буде окончан.

Још увек је нејасно како ће се то одразити на Сони прогнозу профита за фискалну годину до марта 2012. године, рекао је портпарол компаније Такаши Уехара. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *