Соларна ћелија даје више енергије него што је прима

Научници из америчке Националне лабораторије за обновљиву енергију направили су прву соларну ћелију којој квантна ефикасност прелази 100 одсто. Квантна ефикасност се ту односи проток броја електрона кроз струјни круг у соларној ћелији у једној секунди. Тај се број дијели с бројем фотона, односно улазном енергијом, а разлика представља квантну ефикасност. Научници из наведене лабораторије […]

петак, децембар 23, 2011 / 13:50

Научници из америчке Националне лабораторије за обновљиву енергију направили су прву соларну ћелију којој квантна ефикасност прелази 100 одсто.

Квантна ефикасност се ту односи проток броја електрона кроз струјни круг у соларној ћелији у једној секунди. Тај се број дијели с бројем фотона, односно улазном енергијом, а разлика представља квантну ефикасност.

Научници из наведене лабораторије забиљежили су ефикасност на новој соларној ћелији од чак 114 одсто! Њихова соларна ћелија се зове МЕГ, односно мултипл екситон џенерејшн.

МЕГ дакле може од једног фотона произвести више од једног електрона, а та екстра енергија долази од квантних тачака које купе енергију, која би се иначе распршила у облику топлоте.

Ћелија је направљена од цинк оксида, оловног селенита и злата те је пресвучена антирефлексивним материјалом, који се налази на прозирном проводном материјалу.

Интересантно је да је још 2001. године Артур Ј. Нозик, научник из наведене лабораторије, тачно предвидио да ће МЕГ бити 100 посто учинковит. Питање је само зашто се не крене у масовну производњу с тим ћелијама, које би ефикасно могле замијенити нафту и плин?

Да не спомињемо смањење загађења околине.0 КОМЕНТАРА

 1. …“да ће МЕГ бити 100 посто учинковит. “ ПЕРПЕТУУМ МОБИЛЕ ЈЕБОТЕ!!!!!!!!!:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

  ДАПАЋЕ, ДАГУШЋЕ, ДАПАШЋЕ!!!:P

 2. Види се да ниси из техн’Ћке струке.:D
  Енергија и рад НЕ МОГУ настати НИ ИЗ ЧЕГА!
  Перпетуум… као што му само име говори, почетни импулс енергије одржава до у бесконачност, а без губитака…итд…

  Него, кад већ преписујете разне небулозе са ‘рватских извор(ника)а, могли бисте и да их преведете. Да се не нервира пуЋанство. Или да замолите оног Крешу из „Са руба знаности“ да преведе. Ем му је ово у опису посла, ем је много фини дечко…B-)

 3. Bozo upravo citam i upravo je i meni isto zapelo za oko. Prema tome gospodo iz Frontala, ako ste vec jedini cirilicni portal zapadno od Drine u sta sumnjam, onda biste se barem trebali pobrinuti da bude SRPSKI. Nisam primjetio da Hrvati svoj narod bombarduju ekavskim govorom i srpskim izrazima. Cuj „ucinkovit“ i „oneciscenje“… Boze, boze, kakvi smo to Srbi…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *