Сочи чека угљевичке хармоникаше

Оркестар ОШ «Алекса Шантић» из Угљевика учествује у отвореном конкурсу креативних тимова – једног од најамбициознијих пројеката у Сочију – Културна олимпијада. Конкурс је усмjерен на откривање нових имена у креативном и уметничком смислу. На конкурсу могу учествовати талентовани извођачи из Русије и земаља које учествују на XXII Олимпијским и Параолимпијским зимским играма 2014. године. […]

недеља, јун 2, 2013 / 19:44

Оркестар ОШ «Алекса Шантић» из Угљевика учествује у отвореном конкурсу креативних тимова – једног од најамбициознијих пројеката у Сочију – Културна олимпијада.

Конкурс је усмjерен на откривање нових имена у креативном и уметничком смислу. На конкурсу могу учествовати талентовани извођачи из Русије и земаља које учествују на XXII Олимпијским и Параолимпијским зимским играма 2014. године. Побједници и финалисти конкурса ће добити шансу да постану познати, постану дио Културне олимпијаде Сочи 2014 и представе своје програме многим гостима Олимпијаде и цијелом свијету.

Оркестар хармоника ОШ «Алекса Шантић» је један од првих страних оркестара који је узео учешће на овом такмичењу. Енергија, страст и темперамент оркестра младих музичара освојили су источну Европу. Балканска музика у извођењу талентованих дјечака и дјевојчица не оставља равнодушним ни руске музичке фанове. Оркестар редовно добија поене на гласању за креативне тимове, а које се налази на интернет презентацији ОИ у Сочију.

Оркестар хармоника постоји већ петнаест година и основан је 1997. под вођством Славка Николића. Оркестар је почео као школска секција у Основној школи Алекса Шантић у Угљевику и траје и дан данас, само много озбиљније, а сада одржавају концерте широм Европе и свијета.

Оркестар младих хармоникаша се састоји искључиво од ђака ове школе. Сада су чланови оркестра 36 младих музичара, а репертоар оркестра је српска народна музика и популарни хитови.

Питали смо господина Славка Николића да ли је задовољан тренутним рејтингом с обзиром да оркестар није из Русије, а видимо да има поприличан број гласова што је необично за оркестар из иностранства?

– Како да нисмо задовољни, презадовољни смо. Имамо добар рејтинг како смо чули баш од вас, што нам је изузетно драго и што значи да се допало људима који су погледали наш снимак.

Оркестар је веома популаран на Балкану и шире, која је тајна успјеха?

– Па слушајте, тајна нашег успјеха је предан рад, посвећеност оном шта радимо и ми свирамо на један посебан начин. То значи да свирамо из душе, емоционално, уносимо себе у музику. Људи са простора Балкана имају душу, имају доста емоција и то треба са човјека пренијети на инструмент, дати све од себе. То би био рецепт.

Каква су Вам очекивања на културној олимпијади у Сочију?

– Прије свега, велика би нам част била да одемо у Сочи да наступамо. Ми смо већ добили неких позива, нпр. из Омана. Али стварно би нам изузетно велика част била да представимо нашу културу, културу нашег народа. Да дјеца из школе из једног малог мјеста оду у једну велику Русију и да успијемо да представимо нашој православној браћи оно што ми свирамо. То ми је животна жеља и то би био неки врхунац онога што радим читав живот са дјецом и чему сам се предано посветио. То би био и велики подстицај и за даљи рад.

Гласање за оркестар «Хармоника» можете обавити на сајту Културне олимпијаде:

http://culture.sochi2014.com/year2012/competition/movie/id17428/works/work17584/

Расписани конкурс креативних тимова – учесника културног програма Сочи 2014 је јединствен: он је отворен за талентоване уметнике из цијелог свијета, који покрива различите жанрове, од песме и игре, пантомиме до акробације.

Сви пристигли радови су постављени на званичној страници конкурса и отворени су за гласање. Посљедњи дан објављивања радова и интернет гласања је 28. август 2013. године. Финалисти и побједник на основу јавног конкурса креативних тимовима ће бити званично објављени 10. септембра 2013. године.

Дјечацима и дјевојчицама из Републике Српске желимо пуно успеха!0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *