Сноуден званично избјеглица и може у Еквадор

Бивши службеник НСА Едвард Сноуден, напустио је Хонг Конг пошто је добио документа којима је стекао избјеглички статус у Еквадору, изјавио је Џулијан Асанж. Како преноси британски Гардијан, са Сноуденом је и сарадница Викиликса Сара Харисон која је са њим путовала из Хонг Конга до Москве. Медији су јутрос јавили да се Сноуден није укрцао […]

понедељак, јун 24, 2013 / 20:17

Бивши службеник НСА Едвард Сноуден, напустио је Хонг Конг пошто је добио документа којима је стекао избјеглички статус у Еквадору, изјавио је Џулијан Асанж.

Како преноси британски Гардијан, са Сноуденом је и сарадница Викиликса Сара Харисон која је са њим путовала из Хонг Конга до Москве.

Медији су јутрос јавили да се Сноуден није укрцао на лет из Москве за Хавану, како је раније било најављивано.

“Обоје (Сноуден и Харисон) су на сигурном и у контакту су са нашим правним тимом. Не могу да вам дам више информација о томе у којој се земљи налази због пријетњи које стижу из Америке”, рекао је Асанж у изјави за лондонски лист.

Он је истакао и да Сноуден није издајник или шпијун, већ човјек који је јавност желио да обавијести о истини.

Мандат за шпијунирање свијета

Према његовим ријечима, администрација предсједника САД Барака Обаме није добила мандат да “шпијунира цијели свијет, крши Устав САД и законе осталих држава”.

“Сноуден је од еквадорске владе добио документа која му омогућавају да у ту земљу уђе као избјеглица” рекао је Асанж у телефонском разговору са новинарима.

Асанж, који се прије више од годину дана од шведске потјернице склонио у Амбасаду Еквадора у Лондону, гдје и сада живи, казао је да је Сноуден на безбједном мјесту, али није хтио да прецизира гдје се налази тај бивши службеник америчке Националне службе безбједности кога САД потражују због шпијунаже.

“Због ратоборних изјава америчке администрације, за сада не можемо да откријемо више детаља”, рекао је Асанж.

По изворима руске новинске агенције Интерфакс, Москва разматра захтјев САД за изручење Сноудена коме су САД у недељу одузеле пасош.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *