Шњегота: Стање у јавном сектору исто као и прошле године

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске урадила је половину планираних ревизија и према структури мишљења које је дала, стање је углавном исто као и прошле године – рекао је главни ревизор ове службе Душко Шњегота. Он је истакао да су највећим дијелом, мишљења са резервом дата због неусклађености прописа. "Неусклађеност поступања резултат је […]

понедељак, мај 20, 2013 / 08:49

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске урадила је половину планираних ревизија и према структури мишљења које је дала, стање је углавном исто као и прошле године – рекао је главни ревизор ове службе Душко Шњегота.

Он је истакао да су највећим дијелом, мишљења са резервом дата због неусклађености прописа.

"Неусклађеност поступања резултат је системских проблема. Примјер су подстицаји за пољопривреду, из угла финансијских извјештаја није ништа спорно, али створено је далеко више обавеза него што се може исфинансирати", рекао је Шњегота за "Глас Српске".

Он је нагласио да је у 2012. години било и већих одступања од расположивих средстава, него што је било у 2011. години.

"Највећи износ одступања биће у сегменту подстицаја у пољопривреди. Ријеч је о 49 милиона, с тим да је у 2013. години планирано 28 милиона за те намјене", рекао је главни ревизор Српске.

Шњегота је навео да је стање и у фондовима доста тешко, да је завршен извјештај Завода за дјечију заштиту Републике Српске и да су ту одступања око три милиона.

"Тих проблема има и у Заводу зазапошљавање, а претпостављам да ће тако бити и у Фонду здравства и Фонду ПИО", рекао је он.

Према његовом мишљењу, постоје дијелови система, једно је пољопривреда, а друго је систем здравства гдје се мора направити другачија организација читавог система, рационализација која ће произвести уштеде.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *