Снима се филм о погрому Срба са Космета

У околини Ваљева почело је снимање филма Енклава који говори о животу Срба на Косову и прогону ком су били изложени у марту 2004. У остварењу Горана Радовановића, који је и аутор сценарија, главне улоге тумаче Аница Добра, Александар Берчек, Небојша Глоговац, Бора Тодоровић и Танасије Узуновић. У наредних неколико недеља екипа филма ће снимати […]

уторак, мај 14, 2013 / 18:50

У околини Ваљева почело је снимање филма Енклава који говори о животу Срба на Косову и прогону ком су били изложени у марту 2004.

У остварењу Горана Радовановића, који је и аутор сценарија, главне улоге тумаче Аница Добра, Александар Берчек, Небојша Глоговац, Бора Тодоровић и Танасије Узуновић.

У наредних неколико недеља екипа филма ће снимати у селима Совач и Поћута, а овај пројекат ће публици покушати да представи приче из живота људи из једне од косовских енклава, а радња се углавном “наслања” на погром Срба из 2004. када су Албанци запалили многе српске куће, цркве, порушили гробља… Осим провјерених и познатих глумаца, Радовановић је ангажовао и четири дјечака из Звечана, Штрпца и Ливађа, који ће глумити сами себе.

– Филм “Енклава” је покушај да за будуће генерације оставимо део колективног памћења о људима који се и данас на почетку 21. века боре са својим идентитетом у лимитираним условима живота. Филм нема класичну поруку, већ хришћанску идеју да кроз праштање и катарзу друге стране престанемо да се плашимо једни других. Хоћемо да утврдимо да без праштања нема љубави нити слободе. Све ово ће бити заогрнуто драматуршким декором врло непријатних сцена од паљења цркава, рушења гробља, до бомбашких напада на аутобусе, што је део догађања из 2004. године која су у основи филма – изјавио је Горан Радовановић.

Иначе, филм се снима у српско-њемачкој копродукцији, а продуценти су беградски “Нама филм” и “Нико Хајн” из Штутгарта.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *