„Снажним изјавама“ против кинеске морнарице

ВАШИНГТОН – Америчка морнарица данас је саопштила да је кинеска војна морнарица много мање агресивна у водама азијско-пацифичког региона. Командант америчке Пацифичке команде адмирал Роберт Вилард рекао је Комитету оружаних снага у Сенату да је то позитиван развој ситуације и он је ту промјену повезао са снажним изјавама америчких званичника о кинеским акцијама. Јачање кинеске […]

среда, април 13, 2011 / 10:39

ВАШИНГТОН – Америчка морнарица данас је саопштила да је кинеска војна морнарица много мање агресивна у водама азијско-пацифичког региона.

Командант америчке Пацифичке команде адмирал Роберт Вилард рекао је Комитету оружаних снага у Сенату да је то позитиван развој ситуације и он је ту промјену повезао са снажним изјавама америчких званичника о кинеским акцијама.

Јачање кинеске војне моћи изазвало је у протеклих неколико година више спорова у источноазијским водама на које Пекинг полаже права.

"Уочено је ублажавање приступа кинеске морнарице. Напримјер, иако је и даље било праћења неких наших бродова који дјелују у тим водама, током 2011. године није било поступака какви су забиљежени 2010. године", рекао је адмирал.

Он је изразио увјерење и да је томе допринио и наставак војних разговора између САД и Кине.

Адмирал је додао да су амерички државни секретар Хилари Клинтон и министар одбране Роберт Гејтс раније дали "веома снажне изјаве".

Командант америчке Пацифичке команде нагласио је да не постоји сумња да Кина "има за циљ да има велики утицај у поморском простору и посебно над спорним дијеловима на која полаже право у Јужном кинеском мору и Источном кинеском мору."

Адмирал сматра да је градња и првог кинеског носача авиона дио тог плана и да ће имати дубок утицај на уравнотеженост снага уз региону.

Носач је совјетске производње довезен из Украјине прије десет година и у току је преправка и неће бити опреативан док не буду окончане дуготрајне и неопходне пробе.

Америчка пацифичка команда има пет ударних група са носачима авиона, које формирају безједносни штит под којим азијске земље могу слободно да развијају трговинске економије. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *