Снажна ерупција вулкана ,,Безимени\’\’ на Камчатки

На руском полуострву Камчатка данас је регистрована снажна ерупција вулкана „Безимени”, јавиле су руске агенције, позивајући се на далекоисточни Институт за вулканологију и сеизмологију Руске академије наука. Према ријечима саговорника РИА Новости, видео надзор вулкана је отежан због циклона који је над Камчатком, али су по сеизмичким подацима из кратера вулкана почеле снажне ерупције гаса […]

четвртак, април 14, 2011 / 12:19

На руском полуострву Камчатка данас је регистрована снажна ерупција вулкана „Безимени”, јавиле су руске агенције, позивајући се на далекоисточни Институт за вулканологију и сеизмологију Руске академије наука.

Према ријечима саговорника РИА Новости, видео надзор вулкана је отежан због циклона који је над Камчатком, али су по сеизмичким подацима из кратера вулкана почеле снажне ерупције гаса и пепела.

Такође, на сеизмичким станицама у области вулкана регистровани су многобројни локални земљотреси и вулкански потреси, а у околним селима слој пепела који је нападао достиже један сантиметар.

Агенција Итар-Тас преноси изјаве очевидаца да је пепео пао близу базе Красниј јар, приближно 45 километара сјеверозападно од „Безименог”, једног од 29 активних вулкана на Камчатки.

Вулкан је на висини од 2.900 метара надморске висине и 500 километара је удаљен од Петропавловска-Камчатског, на источној обали полуострва.

Последњи пут, подсјећају руске агенције, ерупција се десила јула прошле године.

Ерупција из 2009. године била је једна од најснажнијих у новије доба, а катастрофална ерупција „Безименог” десила се 30. марта 1956. године, када је пепео избациван до 40 километара у висину, после чега је почео редован надзор активности вулкана и основане специјализоване научне установе.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *