Смрт звијезде у највећој експлозији откад истражујемо свемир

Тим међународних научника забележио је најснажнију експлозију у историји истраживања универзума, преноси „Дејли мејл“.

недеља, јул 30, 2017 / 06:39

Експлозију је проузроковала смрт масивне звезде, а овај догађај омогућио је стварање најјасније слике блескова гама-зрака, који не престају да фасцинирају астрономе још од њиховог открића раних шездесетих година.

До експлозије долази када масивна звезда постане нестабилна јер не може да произведе довољно енергије да се супротстави сопственој маси. Она тада доживи колапс под утицајем силе сопствене гравитације и претвори се у неутронску звезду или црну рупу. У току овог процеса, снажни млазеви гаса отпуштају се у универзум брзином светлости.

Експлозија је била толико јака да је било могуће видети је са Земље само помоћу двогледа, иако је била удаљена 10 милијарди светлосних година, наводе научници.

За неколико секунди ослобођено је онолико енергије колико једна звезда емитује у периоду од 10 милијарди година.

Научници су овај пут имали прилику да се припреме захваљујући томе што је у јуну 2016, пре експлозије, забележен кратак светлосни блесак који је назван ГРБ 160625Б.

„Експлозија је уследила након 100 секунди, што значи да смо имали довољно времена да поставимо телескопе у одговарајући положај“, рекао је професор Карол Мундел са Универзитета у Бату који је учествовао у истраживањуОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *