Смрт тројице курдских герилаца

ИСТАМБУЛ – Турске снаге безбједности убиле су тројицу курдских герилаца у сукобу у провинцији Караманмарас на југоистоку Турске, јавили су данас локални медији. На југоистоку Турске, гдје је већинско курдско становништво од почетка седмице појачани су насилни протести због одлуке Анкаре да забрани неким независним курдским кандидатима да учествују на изборима за парламент заказаним за […]

четвртак, април 21, 2011 / 18:07

ИСТАМБУЛ – Турске снаге безбједности убиле су тројицу курдских герилаца у сукобу у провинцији Караманмарас на југоистоку Турске, јавили су данас локални медији.

На југоистоку Турске, гдје је већинско курдско становништво од почетка седмице појачани су насилни протести због одлуке Анкаре да забрани неким независним курдским кандидатима да учествују на изборима за парламент заказаним за 12. јун.

Нема никакве индикације о повезаности између протеста и данашњих сукоба турских снага и герилаца из забрањене Радничке партије Курдистана (ПКК).

Провинција Караманмарас налази се сјеверно од турске границе са Сиријом.

Према извјештају медија, један припадник ПКК предао се послије сукоба.

Од када је ПКК прогласила окончање прекида ватре у фебруару, било је неколико спорадичних сукоба између побуњеника и турских снага.

ПКК је започела оружану побуну против Турске 1984. године и до сада је више од 40 000 погинуло у сукобима.

Јуче је у провинцији Дијарбакир погинуо један демонстрант.

Виши изборни одбор, који је 18. априла донио одлуку да забрани учешће за 12 независних кандидата, од којих седам подржава највећа курдска странка.

Одбор ће се данас поново састати ради ревизије своје одлуке.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *