Смедеревац Зоран Јанковић побједник избора у Словенији

Градоначелник Љубљане Зоран Јанковић побиједио је, на опште изненађење, на данашњим ванредним парламентарним изборима у Словенији, показали су први резултати гласања, јер је његова странка лијевог центра Позитивна Словенија, тијесно претекла своје ривале. Позитивна Словенија освојила је 29,1 одсто гласова, док је партија десног центра Словеначка демократска странка (СДС) бившег премијера Јанеза Јанше добила 26,5 […]

недеља, децембар 4, 2011 / 22:17

Градоначелник Љубљане Зоран Јанковић побиједио је, на опште изненађење, на данашњим ванредним парламентарним изборима у Словенији, показали су први резултати гласања, јер је његова странка лијевог центра Позитивна Словенија, тијесно претекла своје ривале.

Позитивна Словенија освојила је 29,1 одсто гласова, док је партија десног центра Словеначка демократска странка (СДС) бившег премијера Јанеза Јанше добила 26,5 одсто гласова бирача.

Према овим резултатима, Јанковићеава странка ће имати 28 посланика од укупно 90 у парламенту, пренијели су медији.

Зоран Јанковић, бивши градоначелник Љубљане, чија је партија „Позитивна Словенија”, основана прије само мјесец и по дана, побиједила главног фаворита Словенску демократску странку (СДС) Јанеза Јанше на данашњим ванредним парламентарним изборима у Словенији, изјавио је да овај успијех дугује „доброј платформи” и да народ жели да земљу води бизнисмен.

У првој реакцији после објављивања резултата, Јанковић је рекао: „Имали смо еру Јанеза Јанше и еру Борута Пахора, а сада народ жели ефикасну и демократску земљу којој је сада потребан бизнисмен”, преносе агенције.

„Добити оволико гласова за само седам седмица постојања је доказ да ће Словенија ићи у правом смјеру”, рекао је новинарима Јанковић који је поријеклом из Смедерева.

„Позитивна Словенија” освојила је 29,1 одсто гласова, док је партија десног центра СДС бившег премијера Јанше добила 26,5 одсто гласова бирача.

Према овим резултатима, Јанковићева странка ће имати 28 посланика од укупно 90 у парламенту, пренијели су медији.

Јанша и Јанковић су у личном сукобу након што је Јанковић смијењен са руководећег мјеста у Меркатору. Јанковић је једино искључио могућност коалиције са Јаншом, па се очекује да ће нову власт формирати са Борутом Пахором.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *