Смањен обим оптужнице против Младића

Претресно вијеће Хашког трибунала усвојило је приједлог тужилаштва којим је, ради ефикасности поступка, смањен обим оптужнице против бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића. Број бх општина у којем су снаге генерала Младића починиле прогон несрпског становништва у оптужници је смањен са 23 на 15. Данашњом одлуком судија, број мјеста злочина широм БиХ о којима […]

субота, децембар 3, 2011 / 09:08

Претресно вијеће Хашког трибунала усвојило је приједлог тужилаштва којим је, ради ефикасности поступка, смањен обим оптужнице против бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића.

Број бх општина у којем су снаге генерала Младића починиле прогон несрпског становништва у оптужници је смањен са 23 на 15.

Данашњом одлуком судија, број мјеста злочина широм БиХ о којима ће тужилаштво изводити доказе умањен је са 196 на 106.

Претресно вијеће предсједавајућег Алфонса Орија образложило је да је одлука о смањивању обима оптужби „у интересу правичног и брзог суђења”.

Судије су, истовремено, одбиле приједлог тужилаца да им буде остављено право извођења доказа и о општинама и мјестима злочина уклоњеним из оптужнице, осим ако то не буде неопходно за доказивање читавих тачака оптужнице.

Оптужница против Младића и даље има 11 тачака које му на терет стављају геноцид у Сребреници и још седам босанских општина; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање плавих шлемова УН за таоце, 1992-95.

Младић би требало да се 8. децембра појави у судници у Хагу, како би се изјаснио о кривици по додатном наводу оптужнице о стрељању тридеседак Муслимана у селу Бишина код Шековића, крајем јула 1995. После изјашњавања биће одржана и расправа о стању у поступку. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *