Случај преноса ешерихије са човјека на човјека?

Нијемци сумњају да је смртоносна врста бактерије ешерихије коли први пут пренесена са човјека на човјека. Јирген Хесеман са Института Петенкофер рекао је за "Билд" да је протеклог викенда на клинику примљен мушкарац који је са супругом био на излету на једном острву. Код њега је дијагностификовано присуство ове бактерије, а након неколико дана заразила […]

четвртак, јун 9, 2011 / 09:34

Нијемци сумњају да је смртоносна врста бактерије ешерихије коли први пут пренесена са човјека на човјека.

Јирген Хесеман са Института Петенкофер рекао је за "Билд" да је протеклог викенда на клинику примљен мушкарац који је са супругом био на излету на једном острву. Код њега је дијагностификовано присуство ове бактерије, а након неколико дана заразила се и његова жена.

Будући да су на излету били раније и да је прошло вријеме инкубације, претпоставља се да се жена није заразила јелом, већ је заразио супруг.

"Ешерихија коли не преноси се кашљем и кихањем, али бактерије живе на квакама и другим површинама, па је важно прати руке", каже Хесеман.

Од заразе овом бактеријом до сада је преминуло 25 људи у Њемачкој и једна жена у Шведској, а заражено је више од 2 400 људи. Људи заражени бактеријом обично имају проблема са бубрезима.

Још се не зна шта је извор заразе, а њемачки министар здравства Данијел Бахр каже да опасност још није прошла и да је могуће да ће бити још жртава.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *