Словенија протестује око излаза на море

Словенија је Хрватској послала протестну ноту јер сматра да се хрватским правилником о границама у риболовном мору прејудицира граница. Хрватска је у тај правилник уцртала да се граница протеже средином Пиранског залива, али је и додато како ће тако бити само до завршетка разграничења између Хрватске и Словеније. Службена Љубљана каже да се ради о […]

петак, јануар 21, 2011 / 17:32

Словенија је Хрватској послала протестну ноту јер сматра да се хрватским правилником о границама у риболовном мору прејудицира граница.

Хрватска је у тај правилник уцртала да се граница протеже средином Пиранског залива, али је и додато како ће тако бити само до завршетка разграничења између Хрватске и Словеније.

Службена Љубљана каже да се ради о једностраном потезу Хрватске, али сматра да то неће утицати на договорени арбитражни споразум. Проблем прави Словенска демократска странка Јанеза Јанше, која тражи да се раскине арбитражни споразум и да Хрватска јавном изјавом каже да се Словенији признаје право територијалног приступа отвореном мору.

Због става службене Љубљане из комисије за арбитражу изашао је словеначки стручњак за поморско право Марко Павлиха.

"Проблем је у граничној линији. Арбитража ће одредити гдје је граница у Пиранском заливу и како ће Словенија добити излаз на отворено море", рекао је и додао да није коректно прејудицирање границе у хрватским службеним документима.

Хрватски рибари за суботу у подне најавили су протест којим ће изразити незадовољство неконтролисаним италијанским изловом у хрватском заштићеном појасу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *