Словенија: Парламент одлучује о продаји 15 државних предузећа

Словеначки парламент требало би да на данашњој ванредној сједници одлучује о продаји 15 државних предузећа. На листи предузећа која би требало да промијене власника су: Аеродром Љубљана, "Адриа ервејс", "Техника", Нова кредитна банка Марибор, Телеком Словеније, "Цинкарна" Цеље, "Господарско разставишче", "Палома", "Терме", "Олимпиа", "Униор", "Жито", "Елан", "Фотон" и "Хелиос". Према приједлогу предсједника Владе Словеније Аленке […]

петак, јун 21, 2013 / 11:06

Словеначки парламент требало би да на данашњој ванредној сједници одлучује о продаји 15 државних предузећа.

На листи предузећа која би требало да промијене власника су: Аеродром Љубљана, "Адриа ервејс", "Техника", Нова кредитна банка Марибор, Телеком Словеније, "Цинкарна" Цеље, "Господарско разставишче", "Палома", "Терме", "Олимпиа", "Униор", "Жито", "Елан", "Фотон" и "Хелиос".

Према приједлогу предсједника Владе Словеније Аленке Братушек, ова предузећа требало би да буду продата што прије.

Братушекова је слањем приједлога о продаји словеначких фирми само послушала препоруку Европске комисије која је Словенцима предложила продају да би што прије изашли из кризе и стабилизовали јавне финансије – , јавила је државна телевизија Словеније.

За нека предузећа већ постоји интересовање па су тако за 73 одсто "Хелиоса" већ стигле понуде америчког ППГ-а и аустријског "Ринг интернационала".

Опозиција овом таласу "распродаје" Словеније замјера недовољну транспарентност и тражи доношење стратегије за управљање државном имовином.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *