Словенија на путу да затражи помоћ ЕУ

Словеначке дугорочне државне обвезнице су крајем недеље први пут од преузимања евра и наступа финансијске кризе 2008.године прешле границу од седам одсто. Прелазак те границе је Ирску, Грачку и Португалију присилио да прихвате финансијску помоћ. На Банкарским данима на Брду код Крања прошле недеље је министар финансија Франц Крижанић тврдио да је држава добро снабдјевена […]

недеља, новембар 13, 2011 / 20:27

Словеначке дугорочне државне обвезнице су крајем недеље први пут од преузимања евра и наступа финансијске кризе 2008.године прешле границу од седам одсто.

Прелазак те границе је Ирску, Грачку и Португалију присилио да прихвате финансијску помоћ.

На Банкарским данима на Брду код Крања прошле недеље је министар финансија Франц Крижанић тврдио да је држава добро снабдјевена са изворима и да до 2014.године не очекује веће проблеме.

Познати словеначки економиста и министар за развој Митја Гаспари је међутим увјеравао посланике у парламенту да усвоје интерветне законе и тврдио да прелазак границе од седам одсто представља оцјену међународних финансијских тржишта да Словенија није у стању реаговати на настале прилике.

У свом увјеравању није био успијешан и интервентни закони у парламенту нису били усвојени.

Словенија се последњи пут на међународним финансијским тржиштима задужила по нешто већој каматној стопи од пет одсто, а крајем недеље су купци словеначког дуга за већину дугорочних обвезница тражили зараду од око седам одсто. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *