Словенија: Јанковићу пријете смрћу, полиција га чува

Словеначка полиција обезбјеђиваће предсједника странке Позитивна Словенија и могућег мандатара нове владе Зорана Јанковића због пријетњи смрћу. "Полиција је на основу процјене угрожености одлучила да обезбјеђује Јанковића", пише словеначки "Дневник". Према информацијама којима располаже полиција, претходних дана су у писмима и електронским порукама упућене пријетње смрћу Јанковићу и његовој породици, што је он и пријавио […]

субота, децембар 31, 2011 / 14:46

Словеначка полиција обезбјеђиваће предсједника странке Позитивна Словенија и могућег мандатара нове владе Зорана Јанковића због пријетњи смрћу.

"Полиција је на основу процјене угрожености одлучила да обезбјеђује Јанковића", пише словеначки "Дневник".

Према информацијама којима располаже полиција, претходних дана су у писмима и електронским порукама упућене пријетње смрћу Јанковићу и његовој породици, што је он и пријавио полицији.

Обезбјеђење Јанковића биће појачано у новогодишњој ноћи када ће он, као и протеклих година прошетати улицама Љубљане, чији је градоначелник био до недавно.

Након парламентраних избора у Словенији на сајту Словеначке демократске странке Јанеза Јанше објављен је коментар пун расистичких увреда на рачун Јанковића и његових бирача. У коментару се тврди да будући премијер Зоран Јанковић дугује свој изборни успјех гласачима досељеним из бивше Југославије "са страним акцентом и у тренеркама".

"Великодушност Словеније која је давала држављанство (грађанима бивше Југославије) омогућила нам је да добијемо Србина, социјалистичког тајкуна, на мјесту премијера", наведено је у коментару.

Словеначки надлежни државни органи поднијели су тада кривичне пријаве против одговорних за објављивање оваквог коментара, а поједини званичници су оцијенили да ови коментари подстичу расну нетрпељивост и да садрже елементе злочина јавног подстицања на мржњу, насиље и нетолеранцију.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *