Слободна Далмација: Могуће оптужнице против генерала због БиХ

Хашка пресуда генералима Анти Готовини и Младену Маркачу могла би утрти пут за нова кривична гоњења, овај пут од стране тужилаштва Босне и Херцеговине. Оно би могло подићи оптужницу против високих официра Хрватске војске и Хрватског већа одбране који су 1995. учествовали у операцијама Маестрал и Јужни потез у западној Босни, пише сплитски лист Слободна […]

понедељак, април 25, 2011 / 10:25

Хашка пресуда генералима Анти Готовини и Младену Маркачу могла би утрти пут за нова кривична гоњења, овај пут од стране тужилаштва Босне и Херцеговине.

Оно би могло подићи оптужницу против високих официра Хрватске војске и Хрватског већа одбране који су 1995. учествовали у операцијама Маестрал и Јужни потез у западној Босни, пише сплитски лист Слободна Далмација.

На попису осумњичених, осим генерала Готовине, налазе се и Рахим Адеми, Дамир Крстичевић, Миљенко Филиповић, Љубо Ћесић Ројс, Станко Сопта, Златан Мијо Јелић, Жељко Гласновић, Слободан Матенда и други.

Према неслужбеним информацијама, оптужнице би требале бити објављене ових дана.

Портпарол тужилаштва БиХ Селма Хећимовић изјавила је да се на основу пријава тужилаштва Републике Српске, спроводи истрага над бившим високо позиционираним официрима Хрватске војске због злочина који су се десили за вријеме операције Маестрал, док су у тужилаштву Републике Српске засад нијеми на новинарска питања, пише лист.

Официрима је наводно дискретно савјетовано да не иду преко Неума, јер би могли бити ухапшени. Подсјећа се и да судски органи БиХ процесе за ратне злочине не воде на исти начин као у Хагу, односно да се појединац не терети за командну већ искључиво за личну одговорност, навела је Слободна Далмација. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *