Слобода медија, по амерички: Уредници медија позвани на брифинг

Уредници великих медијских кућа у Америци позвани су данас на састанак с врховним државним тужиоцем, због афере око недозвољеног скидања листинга новинара АП. Лист Ју-Ес-Еј Тудеј пише да је Министарство правде позвало шефове редакција из Вашингтона на разговор, уз назнаку да ће се он водити без снимања и цитирања. Након тога, долазак су отказали Фокс […]

петак, мај 31, 2013 / 10:54

Уредници великих медијских кућа у Америци позвани су данас на састанак с врховним државним тужиоцем, због афере око недозвољеног скидања листинга новинара АП.

Лист Ју-Ес-Еј Тудеј пише да је Министарство правде позвало шефове редакција из Вашингтона на разговор, уз назнаку да ће се он водити без снимања и цитирања.

Након тога, долазак су отказали Фокс Њуз и агенција АП, док су телевизије Си-Ен-Ен, Ен-Би-Си, Си-Би-Ес, као и листови Њујорк Тајмс и Хафингтон Пост затражили да се разговор снима.

Медији тврде да Бијела кућа на овај начин само жели да за себе води "ПР кампању, и да новинарима каже "радите како ми тражимо, или не пишите уопште". "Разговор о слободи штампе треба да буде отворен. Ми не смијемо да издамо те принципе", каже шеф вашингтонског бироа Хафингтон Поста Рајан Грим.

Медији који су одлучили да ипак присуствују састанак су Вашингтон Пост, Еј-Би-Си телевизија, Ју-Ес-Еј Тудеј и Политико. ни су најавили да ће поред уредника, на састанку са Холдером присуствовати и адвокати тих медијских кућа.

Замислите реакције, да је у питању Русија

"Сматрамо да је важно да чујемо шта они имају да нам кажу о питањима која су од суштинског значаја за слободу штампе", рекао је главни уредник Ју-Ес-Еј Тудеја Дејвид Калавеј.

Портпарол Бијеле куће Џош Ернест брани одлуку да састанак буде приватан, образлажући је жељом тужиоца Холдера да се води "конструктиван" дијалог са медијским кућама. "Ми смо искрено заинтересовани за мишљење, савјет водећих људи угледних медијских организација", додао је он.

Обамина администрација се последњих недеља нашла на удару јавности након што је откривено да је Министарство правде два мјесеца скидало листинге новинара АП-а, пошто су објавили информацију о једном неуспјелом терористичком нападу на амерички путнички авион у Јемену.

Пошто је та информација имала ознаку повјерљивости, а доспјела је у медије, Министарство је скидањем листинга са телефона новинара америчке агенције, покушало да додје до "кртица" у својим редовима који су податке доставили АП-у.

Недуго затим, откривен је случај и са једним новинаром Фокс Њуза, који се нашао у истој ситуацији са скидањем телефонских листинга.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *