Сладоје: Тражићемо изручење Башићеве

Помоћник министра правде БиХ Никола Сладоје рекао је да ће надлежни правосудни органи захтјевати изручење Азре Башић чим добије званичну информацију од колега из САД о њеном хапшењу.  Он је рекао за "Прес" да је процедура око екстрадиције у пракси прилично брза, али да то ипак мало другачије изгледа кад је ријеч о изручењу људи […]

субота, март 19, 2011 / 13:13

Помоћник министра правде БиХ Никола Сладоје рекао је да ће надлежни правосудни органи захтјевати изручење Азре Башић чим добије званичну информацију од колега из САД о њеном хапшењу.

 Он је рекао за "Прес" да је процедура око екстрадиције у пракси прилично брза, али да то ипак мало другачије изгледа кад је ријеч о изручењу људи који живе у САД.

Башићева је ухапшена 15. марта у Стентону на основу међународне потјернице коју је издао Суд БиХ због сумње да је као припадница Хрватске војске учествовала у мучењима и убиствима Срба у логорима у Дервенти од априла до јуна 1992. године.

У документима предатим Окружном суду у Лексингтону наведени су затрашујући детаљи о мучењу и убиству које је Башићева починила као припадник војне бригаде у хрватској војсци.

Истрагу против Башићеве води Окружно тужилаштво у Добоју због сумње да је као командир 108. Ријечке бригаде Хрватске војске починила ратни злочин против цивилног становништва на подручју општине Дервенте од априла до јула 1992. године.

Први логор на подручју Дервенте, формиран 12. априла 1992. године, био је у Дому ЈНА и кроз њега је прошло више од 200 Срба. У овом логору пред заточеним Србима, убијени су Чедо Чудић и Благоје Ђураш, а силоване су Б. С. и М.З.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *