Скупштина усвојила измјене Изборног закона

Народна скупштина Републике Српске усвојила је синоћ Закон о измјенама и допунама Изборног закона РС, којим је предвиђено да Републичка изборна комисија надзире рад градских, односно општинских изборних комисија и бирачких одбора. Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић истакла је да Републичка изборна комисија у сарадњи и по овлашћењу Централне изборне комисије БиХ […]

среда, новембар 30, 2011 / 10:39

Народна скупштина Републике Српске усвојила је синоћ Закон о измјенама и допунама Изборног закона РС, којим је предвиђено да Републичка изборна комисија надзире рад градских, односно општинских изборних комисија и бирачких одбора.

Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић истакла је да Републичка изборна комисија у сарадњи и по овлашћењу Централне изборне комисије БиХ указује органима на кршење изборних прописа, даје одговарајућа упутства и тражи предузимање мјера у складу са законом.

"Републичка изборна комисија доноси општа акта за опозив градоначелника и начелника општина, проводи поступак за њихов опозив и одговара за законито провођење тог поступка", рекла је Решићева, образлажући раније измјене и допуне овог закона.

Народна скупштина РС синоћ је усвојила Нацрт стратегије развоја енергетике РС до 2030. године, чији је циљ постизање стандарда газдовања енергијом и односа у енергетском сектору какви вриједе у ЕУ.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић рекао је да документ не предвиђа промјену власничке структуре у енергетском сектору РС, истичући да ће се нови објекти у овој области реализовати кроз стратешко партнерство или као приватно-јавно партнерство.

Једна од основних идеја водиља ове стратегије је осмишљавање развоја енергетског сектора заснованог на принципу одрживог развоја, што подразумијева ослањање на домаће ресурсе, те укључивање обновљивих извора енергије у подмиривање енергетских потреба свих грађана РС.

Стратешки циљеви овог документа су обезбјеђење довољних количина енергије свих облика и сигурност снабдијевања за потребе економије и грађана РС.
Стратешки циљеви стратегије су повећање ефикасности производње, транспорта, преноса, дистрибуције и потрошње енергије, посебно у грађевинарству РС.
Народна скупштина РС усвојила је буџет Регулаторне комисије за енергетику РС за 2012. годину, у укупном износу од 2,5 милиона КМ.

Предсједник Регулаторне комисије за енергетику РС Миленко Чокорило рекао је да су планирани капитални расходи у буџету Комисије за 2012. годину већи за 94 одсто у односу на 2011.

Чокорило је навео да је један од разлога овог повећања, планирана изградња пословне зграде која би се финансирала из кредита од комерцијалних банака у износу од два милиона КМ, са роком отплате од 10 година и уз каматну стопу од седам одсто.
Народна скупштина РС усвојила је Годишњи извјештај Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти РС за 2010. годину у којем се наводи да је Комисија утврдила шест случајева сукоба интереса, док су у два лица поднијела Централној изборној комисији БиХ захтјев за разрјешење и добила одлуке о престанку мандата.

Од 186 примљених предмета, Комисија је током 2010. године завршила 166 или 89,24 одсто, наводи се у Извјештају.

Народна скупштина РС усвојила је Извјештај о имплементацији Стратегије развоја породице у РС у пероду 2009-2014. године, те Информацију о спровођењу омладинске политике РС за период од 1. октобра 2010. до 1. октобра 2011.године, чији је циљ побољшање положаја и рјешавање утврђених проблема младих у РС.

Министар за породицу, омладину и спорт РС Нада Тешановић подсјетила је да се омладинском политиком утврђују основни циљеви, правци развоја и задаци у омладинском сектору у областима од посебног интереса за младе.

Посланици су усвојили Извјештај о имплементацији Стратегије развоја породице у РС 2009-2014. године, за период од 1. октобра прошле до 1. октобра ове године, чији је циљ побољшање законског положаја породице у РС и доношење мјера пронаталитетне популационе политике.

Народна скупштина РС усвојила је Одлуку о утврђивању Спомен-комплекса Козара на Мраковици културним добром од изузетног значаја, а с циљем заштите културних добара од општег интереса за РС.

Усвојене су одлуке о изради Просторног плана подручја посебне намјене Национални парк "Сутјеска" и Национални парк "Козара", које обухватају та подручја у постојећим границама у складу са прописима о националним парковима и подручје предвиђено за проширење националног парка у складу са Просторним планом РС до 2015.године.
Предсједник парламента РС Игор Радојичић закључио је синоћ 13. редовну сједницу Народне скупштине РС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *