Скупштина Србије усвојила Закон о кинематографији

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о кинематографији који уређује услове за развој филмске продукције, подстицај страним продуцентима да раде у Србији и прерасподјелу средстава за филм. Законом, за који је гласало 123 посланика владајуће већине, утврђено је да се новац за развој кинематографије издваја од дијела накнада које телекомуникациони оператори плаћају Републичкој агенцији за […]

понедељак, децембар 26, 2011 / 20:33

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о кинематографији који уређује услове за развој филмске продукције, подстицај страним продуцентима да раде у Србији и прерасподјелу средстава за филм.

Законом, за који је гласало 123 посланика владајуће већине, утврђено је да се новац за развој кинематографије издваја од дијела накнада које телекомуникациони оператори плаћају Републичкој агенцији за електронске комуникације, а емитери Републичкој радиодифузној агенцији за право емитовања програма.

Утврђено је да се средства за подстицање домаће кинематографије обезбјеђују из буџета, затим 1,5 одсто од остварене мјесечне претплате за Радио-телевизију Србије, 20 одсто средстава која наплаћује Републичка радиодифузна агенција и 10 одсто средстава која наплаћује Републичка агенција за електронске комуникације (РАТЕЛ).

Прописано је да се страним продуцентима из републичког буџета исплаћује до 20 одсто укупно утрошених средстава за снимање филма на територији Србије, како би се подстицао њихов рад.

Утврђено је и да Влада Србије доноси Програм активности за остваривање општег интереса у области кинематографије који садржи приоритете у финансирању филмске продукције, мјере за популаризацију и пласман домаћег филма у иностранству, начине за подстицање копродукције, као и облике подршке филмским организацијама, фестивалима и манифестацијама.

Законом је утврђено да стручне послове у области кинематографије обавља Филмски центар Србије, који подноси Министарству културе годишњи извјештај о свом раду као и о стању у кинематографској дјелатности.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *