Скупљи технички, скупља регистрација

САРАЈЕВО/БАЊА ЛУКА – Цијена техничког прегледа аутомобила, која сада износи 45 КМ, биће повећана на 55 марака, потврђено је „Независним новинама“ у Министарству промета и комуникација БиХ. Ако се узме у обзир да је у Републици Српској најављено и поскупљење осигурања возила за 20 одсто, након поскупљења техничког прегледа, просјечна цијена регистрације возила биће већа […]

четвртак, март 31, 2011 / 08:48

САРАЈЕВО/БАЊА ЛУКА – Цијена техничког прегледа аутомобила, која сада износи 45 КМ, биће повећана на 55 марака, потврђено је „Независним новинама“ у Министарству промета и комуникација БиХ.

Ако се узме у обзир да је у Републици Српској најављено и поскупљење осигурања возила за 20 одсто, након поскупљења техничког прегледа, просјечна цијена регистрације возила биће већа за око 60 КМ, наводи лист.

У овом министарству кажу да ће цијена бити повећана на основу захтјева ентитетских удружења сервиса за технички преглед возила и претходних сагласности ентитетских министарстава саобраћаја.

"Крајем прошле године удружења сервиса за технички преглед возила поднијела су захтјев за повећање цијена техничког прегледа. Ентитетска министарства дала су сагласност на повећање цијена и сада се ради на новом правилнику који би могао ступити на снагу за око мјесец дана", рекао је помоћник министра промета и комуникација БиХ Зоран Андрић.

Андрић наглашава да станице за технички преглед возила поскупљење правдају већим трошковима, јер је правилником из 2009. године предвиђено да све станице буду увезане, те да свака станица за технички преглед има запосленог најмање једног инжењера саобраћаја или машинства.

Цијена техничког прегледа возила у Црној Гори износи 70 евра, у Хрватској 75 КМ плус 70 КМ издувни гасови, у Србији око 70 КМ.

У БиХ се годишње региструје око милион возила, тако да по овом основу станице за технички преглед прикупе око 50 милиона КМ, од којих два одсто иде надлежним министарствима и осам одсто Агенцији за стручни надзор над поступком техничког прегледа возила.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *