Шкоти гласају о независности 2014. године

Шкотска ће 2014. године гласати о независности што би могло резултирати разбијањем Велика Британије, рекао је у уторак британски министар. Објава је окончала мјесеце пат позиције између вестминстерске владе у Лондону и шкотске управе у Единбургу. – Догодит ће се то да ће Вестминстер пренијети овлашћења на Шкотски парламент да одржи референдум с једним питањем […]

среда, октобар 10, 2012 / 11:59

Шкотска ће 2014. године гласати о независности што би могло резултирати разбијањем Велика Британије, рекао је у уторак британски министар.

Објава је окончала мјесеце пат позиције између вестминстерске владе у Лондону и шкотске управе у Единбургу.

– Догодит ће се то да ће Вестминстер пренијети овлашћења на Шкотски парламент да одржи референдум с једним питањем о томе треба ли Шкотска бити у или изван Уједињеног Краљевства, рекао је министар Шкотског уреда Дејвид Мундел Скy Неwсу.
– Предвиђамо да ће то догодити на јесен 2014. године, додао је. Манделове ријечи указују да су обје стране прихватиле компромис око времена и формата референдума.

Британски премијер Дејвид Камерон, који жели одржати Британију нетакнутом, подржава одржавање гласања што је прије могуће о томе треба ли окончати 300-годишњу унију Шкотске с Енглеском с једноставним "да" или "не" питањем.

Алекс Салмонд, челник шкотске владе, тражио је да се у референдум укључи и трећа могућност, а то је препуштање додатних овласти Шкотском парламенту. Предлагао је да се гласање одгоди до 2014., 700-те годишњице битке код Банокбурна, чувене побједе Шкота над Енглезима, дајући тако кампањи за независнот више времена да увјери бираче да подрже раздвајање.

Анкете показују да између 30 и 40 одсто Шкота тренутно подржавају независност. Шкотска влада је сада надлежна за сва она подручја која нису изријеком резервирана за владу у Лондону. На њу је пренесен надзор над здравством, образовањем, правосуђем и полицијом, пољопривредом, економским развитком и транспортом.

Камерон тврди како би Шкотима као и цијелој Британији било горе уколико би гласали за независност будући да велика већина финансијских средстава за Шкотску долази од 30 милијарди фунти дотација владе Уједињеног Краљевства. Салмонд, међутим, говори како би независна Шкотска полагала право на лавовски дио прихода од нафте из Сјеверног мора.

Шкотско гласање за независност поткопало би темеље модерне Велике Британије која се састоји од Енглеске, Шкотске и Велса. Сјеверна Ирска и Велика Британија творе Уједињено Краљевство.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *