Школарине непромијењене

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку да неће бити промјене висина школарина за студијске програме првог циклуса студија на јавним фисокошколским установама за академску 2011/12. годину, рекао је потпредсједник Владе и министар правде Републике Српске Џерард Селман. "Та накнада остаје у оном износу који је био и у претходној студијској години. Ова одлука плод […]

четвртак, март 31, 2011 / 18:21

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку да неће бити промјене висина школарина за студијске програме првог циклуса студија на јавним фисокошколским установама за академску 2011/12. годину, рекао је потпредсједник Владе и министар правде Републике Српске Џерард Селман.

"Та накнада остаје у оном износу који је био и у претходној студијској години. Ова одлука плод је сарадње Владе РС, високошколских установа и студентих организација у РС", рекао је Селман на конференцији за новинаре у Бањалуци, послије сједнице Владе Српске.

Селман је навео да ће 660 КМ бити школарина за студијске програме на медицинским факултетима, музичких и ликовне умјетности, а за студијски програм драмске умјетности филмски и телевизијски смјер 1.500 КМ.

"За све остале студијске програме који се изводе на јавним високошколским установама школарина ће износити од 440 КМ", рекао је Селман.

Он је истакао да су у овој одлуци на идентичан начин ријешена питања о томе ко има право да буде ослобођен плаћања ових трошкова, као и дио који студенти могу да добију одређене привилегије за умањење овог износа.

Влада РС утврдила је Приједлог закона о измјенама и допунама закона о управним споровима којим је предвиђено да странка која изгуби управни спор плаћа трошкове поступка, односно да, уколико дјеломично успије у поступку, суд одлучује колики су трошкови и која странка их плаћа.

Селман је подсјетио да је у досадашњем закону било предвиђено да странка која тужбом покрене управни спор плаћа трошкове поступка.

"Основна новина је и да странка због `ћутања администрације`, односно уколико није добила одговор од надлежног управног органа или управне организације у року од 60 дана, може да покрене управни спор пред надлежним судом за који не плаћа никакве трошкове“, појаснио је Селман.

Влада РС утврдила је Нацрт закона о судској полицији, јер је садашњи донесен 2002. године и претрпио је више од 50 измјена и допуна.

Селман је казао да судска полиција и даље остаје у надлежности предсједника Врховног суда РС, да је формирана на нивоу РС и да јој је задатак да пружа стручну и сву другу безбједносну помоћ судовима и тужилаштвима у РС.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *