Школа српског језика на Исланду

Министарство вjера и дијаспоре Србије саопштило је да је почела да ради школа српског језика за припаднике српске дијаспоре на Исланду. Настава се одвија Рејкјавику, главном граду Исланда, а пројекат учења српског покренула је почасна конзулка Србије на Исланду Ирена Гудрун Којић, уз помоћ средстава које је обезбједила Влада Исланда у оквиру пројекта учења матерњег […]

недеља, новембар 27, 2011 / 15:23

Министарство вjера и дијаспоре Србије саопштило је да је почела да ради школа српског језика за припаднике српске дијаспоре на Исланду.

Настава се одвија Рејкјавику, главном граду Исланда, а пројекат учења српског покренула је почасна конзулка Србије на Исланду Ирена Гудрун Којић, уз помоћ средстава које је обезбједила Влада Исланда у оквиру пројекта учења матерњег језика за странце.

Министар вјера и дијаспоре Срђан Срећковић изразио је задовољство што ће припадници српске дијаспоре на Исланду моћи да, кроз учење матерњег језика, очувају свој идентитет и особеност.

„Школа је постојала и раније али није имала стални термин и просторије. Сада има добре услове за рад и захваљујем на томе Влади Исланда. Наше исељеништво у Републици Исланд ужива углед вриједних и радних људи, поштованих у својој средини. Надам се да ће школу српског језика похађати што више дјеце наших исељеника јер је важно да не забораве своје поријекло ма где се налазили и да очувају везу с матицом”, истакао је Срећковић.

На Исланду, који укупно броји око три стотине хиљада становника, према незваничним подацима, живи око 700 Срба, наведено је у саопштењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *