Скинут ембарго, сиријски терористи добијаће оружје од ЕУ

Земаље ЕУ су постигле договор о продужењу финансијских и економских санкција Сирији на годину дана и укидању ембарга на оружје сиријским побуњеницима. Ниједна чланица нема намјеру да им шаље оружје наредних мјесеци због страха да не угрозе мировну конференцију која се одржава следећег мјесеца. После 12 сати тешких преговора у Бриселу, британски шеф дипломатије Вилијам […]

уторак, мај 28, 2013 / 08:05

Земаље ЕУ су постигле договор о продужењу финансијских и економских санкција Сирији на годину дана и укидању ембарга на оружје сиријским побуњеницима.

Ниједна чланица нема намјеру да им шаље оружје наредних мјесеци због страха да не угрозе мировну конференцију која се одржава следећег мјесеца.

После 12 сати тешких преговора у Бриселу, британски шеф дипломатије Вилијам Хејг је синоћ објавио да је постигнут договор о укидању емабрга на оружје побуњеницима, али не и режиму сиријског предсједника Башара Асада, преноси АФП.

Међутим током разговора је било јасно да је ЕУ подијељена по том питању. Велика Британија и Француска су се нарочито залагале за укидање ембарга док су Аустрија, Шведска, Финска и Чешка Република имале резерве према таквој одлуци.

Слање оружја је "противно принципима" Европе која је "мировна заједница", изјавио је аустријски министар спољњих послова Михаел Шпинделегер који је дуго био најгласнији противник укидања емабрга.

Француски званичник, на кога се позива АФП, истакао је да је "ово теоретско укидање ембарга и да у пракси неће бити донијета одлука о евентуалном слању оружја прије 1. августа".

Не би одмах слали, али ето…

То одлагање ће омогућити одржавање међународне мировне конференције о Сирији, под покровитељством САД и Русије, којој би требало да присуствују и Асадов режим и опозиција.

Према споразуму из Брисела, свака земља чланица ЕУ има право да сама одлучи да ли ће слати оружје побуњеницима. Међутим министри су обећали да ће водити рачуна да не додје до злоупотреба и да се поштују правила ЕУ о извозу оружја.

"Ниједна чланица нема намјеру да шаље оружје у овом тренутку. Прилична количина оружја већ одлази у погрешне руке. Учесници сукоба имају сасвим довољно одружја", рекао је холандски шеф дипломатије Франс Тимерманс.

И Хејг је казао да Британија нема намјеру да одмах крене са слањем оружја побуњеницима који се боре против Асада, иако се највише залагала за укидање ембарга.

Он је додао да се Британија залаже само за политичко и дипломатско рјешење сукоба у Сирији, али да је ЕУ јучерашњом пресудном одлуком "Асадовом режиму послала снажну поруку из Европе о томе шта мисли о бруталности, убојствености и криминалности овог режима".

Сиријск терористи су поздравили одлуку ЕУ као "тренутак истине на који је чекала мјесецима".0 КОМЕНТАРА

  1. Занимљиво ко се највише залагао за „скидање ембарга“, ушљиви французи и смрдљиви енглези?
    Те двије злочиначке нације су давно требале бити процесуиране за бројне ратне злочине, а могли су комотно и у Нирнбергу одговарати за ратне злочине и гурање Европе па и свијета у тотални рат за њихова масна дупета!?
    Пошто су претходно били збрисани од стране Вермахта, гурнули су масу малих народа у крвав рат за њихове колонијалне привилегије у свијету. Таква злочиначка политика траје у континуитету и неће престати док се то зло не обузда на неки други начин!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *