Скандал у Америци: Прати се све на Фејсу, Гуглу, Јахуу

Администрација Барака Обаме налази се пред још једним скандалом након што је откривено да је кроз тајни програм праћено на милионе људи на друштвеним мрежама. "Вашингтон пост" синоћ је открио детаље тајног програма "ПРИЗМА", којим су праћени сви подаци и комуникације милиона људи на друштвеним интернет мрежама. Праћени Мајкрософт, Јаху, Гугл, Фејсбук…. Та вијест појавила […]

петак, јун 7, 2013 / 14:14

Администрација Барака Обаме налази се пред још једним скандалом након што је откривено да је кроз тајни програм праћено на милионе људи на друштвеним мрежама.

"Вашингтон пост" синоћ је открио детаље тајног програма "ПРИЗМА", којим су праћени сви подаци и комуникације милиона људи на друштвеним интернет мрежама. Праћени Мајкрософт, Јаху, Гугл, Фејсбук….

Та вијест појавила се 24 сата после оне коју је објавио британски "Гардијан" који је изнио податке да Национална агенција за безбједност (НСА) тајно прикупља информације и телефонске листинге америчких грађана који користе услуге мобилног оператера "Верајзон"

"Вашингтон пост" пише да НСА већ шест година спроводи програм "ПРИЗМА", који има ознаку највеће тајности. Владина обавјештајна агенција преко сервера великих интернет компанија има потпуни приступ у огроман број података.

Прислушкивано је и праћено све – Мајкрософт и све што нуди на интернету од 2007. године, Јаху и АОЛ 2008, Гугл и Фејсбук 2009, Јутјуб 2010, и Епл од прошле године.

Све што сте писали на гугл пошти, ваше поруке на Фејсбуку, као и ставови које износите на Твитеру, све посматра "Велики Брат", пише "Вашингтон пост".

Мора се мислити на сигурност

А да је писање угледног пријестоничког дневника тачно, потврдио је касно синоћ Џејмс Клапер, директор Националне обавјештајне службе, која обједињује све безбједносне агенције САД, рекавши да је објелодањивање програма "ПРИЗМА" "за жаљење" и да представља опасност по националну безбједност Америке.

"Објелодањивање документа који носи ознаку највеће тајности пријети да доведе до дуготрајних и неотклонивих последица за идентификацију и одговор на многобројне пријетње са којима се наша нација суочава", наводи се у саопштењу.

Клапер је додао и да постоје "бројне нетачности" у извјештајима медија, али није прецизирао о чему се ради. "Вашингтон пост" пише, позивајући се на "разочараног званичника служби безбједности", који је листу открио цијелу причу, да је програм "ПРИЗМА" одобрио амерички федерални суд, и да су о њему су били упознати чланови Комитета за обавјештајне послове Конгреса, који су били обавезани чувањем државне тајне.

"ПРИЗМА" омогућава америчким тајним службама да прате стотине милиона људи на интернету у цијелом свијету, у реалном времену. Према подацима до којих је "Пост" дошао, прати се огроман број људи у иностранству, а под надзором могу да буду и сви Американци који остварују контакт са људима у иностранству преко интернета.

Портпарол Бијеле куће Џош Ернерс рекао је синоћ новинарима да је надгледање "одлучујуће оруђе у заштити нације од терористичких пријетњи" и да "омогућава службама да открију да ли су неке особе у САД укључене у терористичке активности са људима који се налазе ван Америке".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *