Сјећате се ове илустрације: Савјет за штампу побројао кршења, извињења не поправљају штету

Случај фотомонтаже кукастог крста на рукав ученика, чиме је на порталу 24сата.инфо илустрована вијест о смањењу броја ученика у Српској, добио је свој (морални) епилог. Савјет за штампу је саморегулационо тијело, које не може да кажњава новчано штампане и интернет медије, како то за електронске чини РАК. Његова улога је тек да се пожалите на […]

петак, мај 10, 2013 / 13:42

Случај фотомонтаже кукастог крста на рукав ученика, чиме је на порталу 24сата.инфо илустрована вијест о смањењу броја ученика у Српској, добио је свој (морални) епилог.

Савјет за штампу је саморегулационо тијело, које не може да кажњава новчано штампане и интернет медије, како то за електронске чини РАК. Његова улога је тек да се пожалите на писање медија, или да тражите савјет уколико задовољштину тражите на суду. Сем тога, Савјет за штампу може само да дјелује на нечију свијест да не чини и не понавља грешке.

У редакцији Фронтала смо имали у виду на те чињенице, када смо уложили жалбу на илустрацију портала 24сата.инфо, али смо жељели провјерити каква и колико брза реакција ће услиједити.То је била и обавеза, да се не остане нијем на једну злоћудну појаву, не тако ријетку, док се за много ситније ствари потежу слични или тежи механизми притиска.

Случај је хтио да одлуку добијемо баш у вријеме када се обиљежава пораз нацизма у другом свјетском рату, иако је одлука, барем према датуму донесена 7.4.

Жалба портала Фронтал РС се прихвата, констатује се да је прекршено 5 чланова кодекса за штампу, као и да уклањање спорне илустрације не умањује насталу штету.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *