Ситне пресуде за случај Витол

Бивши директор Рафинерије нафте Брод Илија Дрпа осуђен је пред Окружним судом у Бања Луци на двије године затвора због закључивања штетног уговоре између Рафинерије и фирме „Витол“, а бивши министар привреде и енергетике РС Милан Богичевић на 18 мјесеци, сазнаје Срна у бањолучком Окружном суду. Републици Српској је због закључивања штетног уговора са фирмом […]

понедељак, март 28, 2011 / 18:50

Бивши директор Рафинерије нафте Брод Илија Дрпа осуђен је пред Окружним судом у Бања Луци на двије године затвора због закључивања штетног уговоре између Рафинерије и фирме „Витол“, а бивши министар привреде и енергетике РС Милан Богичевић на 18 мјесеци, сазнаје Срна у бањолучком Окружном суду.

Републици Српској је због закључивања штетног уговора са фирмом "Витол С.A. Женева" нанесена милионска штета. Првостепену пресуду донијело је Посебно одјељења за организовани криминал Окружног суда.

Оптужница је Дрпу теретила да је као директор Рафинерије 5. децембра 2003. године у Лондону са заступницима фирме "Витол С.A. Женева" закључио уговор о услужној преради нафте, прихватајући услове уговора за које је, према наводима оптужнице, унапријед знао да су штетни по Рафинерију и да се не могу испоштовати.

Богичевић је, према наводима оптужнице, у својству министра у влади Драгана Микеревића свјесним кршењем закона, у име Владе РС одобрио издавање гаранције од ресорног министарства, иако за то није имао сагласност Владе.

Компанија "Витол" је, због неизвршења уговорних обавеза 28. јула 2006. године, покренула судски спор против Рафинерије нафте и РС пред надлежним судом у Лондону ради настале штете и губитка преко 115 милиона долара. Послије тужбе услиједила је нагодба између Владе РС и "Витола", којом је Министарство финансија РС у име тужених исплатило на рачун "Витола" готово 27,4 милиона долара. 0 КОМЕНТАРА

  1. Овакве пресуде су подстицање криминала. Па ко не би прихватио да иде у затвор на ово вријеме за ове износе проневјере? И како то да се Чавић извукао када је он најодговорнији?

  2. Pa da su presude bile stroze, tj. adekvatne inkriminisanoj radnji na red bi dosao i “ Od kupusa do zvijezda“.

    A da Cerovac se vozika po gradu sa Pasat_om u ocekivanju presude. a onda ce vjerovatno na odmor na neko egzoticno ostrvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *