Широки Бријег: Годишњицa Титове смрти обиљежена рушењем Титине руже

У суботу, на годишњицу Титове смрти, мјештане Широког Бријега пробудио је багер који је, на изненађење многих , уклонио ‘Камени цвијет’, споменик изграђен у комунистичком времену, познатији као ‘Титина ружа’ . Како преноси АБЦпортал, у склопу редовних акција Општинско вијеће Широког Бријега је задужило “Повјеренство за обиљежавање и уређивање гробишта II. свјетског рата и пораћа […]

недеља, мај 5, 2013 / 13:02

У суботу, на годишњицу Титове смрти, мјештане Широког Бријега пробудио је багер који је, на изненађење многих , уклонио ‘Камени цвијет’, споменик изграђен у комунистичком времену, познатији као ‘Титина ружа’ .

Како преноси АБЦпортал, у склопу редовних акција Општинско вијеће Широког Бријега је задужило “Повјеренство за обиљежавање и уређивање гробишта II. свјетског рата и пораћа на подручју Широког Бријега да испитају гробиште и кости пренесу у гробље Мековац.

– Простор на којем је био постављен ‘Камени цвијет’ је 59. локација (гробиште) коју је испитало наше повјеренство. Ово гробиште има засигурно доста специфичности. У недостатку документације тешко је говорити више о самом гробишту, премда се можемо сусрести са разним сазнањима. Наиме, средином 80-их година прошлог стољећа, приликом подизања споменика кости су доношене са свих страна. Засигурно ту нису покопане само кости партизана како се хтјело приказати, рекао је неименовани извор.

Камени цвијет је споменик подигнут 1985. према нацртном рјешењу Н. Њирице и М. Пеце уређен као спомен-обиљежје жртвама Другог свјетског рата.

За сада није реаговао нико од оних који су од прошлогодишњег “случаја“ у Билећи направили прворазредну тему регионалних медија.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *