Сиријска Влада усвојила закон о укидању ванредног стања

ДАМАСК– Сиријска Влада усвојила је данас закон о укидању ванредног стања, пренијела је државна новинска агенција САНА. Извори блиски властима рекли су да предсједник Башар ал Асад треба да потпише закон да би он ступио на снагу, али тврде да је то формалност. Ванредно стање било је на снази скоро 50 година и омогућавало је […]

уторак, април 19, 2011 / 18:38

ДАМАСК– Сиријска Влада усвојила је данас закон о укидању ванредног стања, пренијела је државна новинска агенција САНА.

Извори блиски властима рекли су да предсједник Башар ал Асад треба да потпише закон да би он ступио на снагу, али тврде да је то формалност.

Ванредно стање било је на снази скоро 50 година и омогућавало је владајућој странци Бас да хапси политичке противнике и забрањује демонстрације.

САНА преноси да је Влада истовремено распустила суд за државну безбједност, који је судио политичким затвореницима, и усвојила нови закон који дозвољава мирне протесте.

У овом тренутку није познато да ли ће власти послије ових одлука ублажити акцију против демонстраната који захтијевају Асадову смјену и спровођење политичких реформи.

Очевици тврде да су припадници снага безбједности пуцали на демонстранте на великом протестном скупу у граду Хомс, трећем по величини у земљи.

Активисти наводе да је око 200 људи погинуло у акцијама снага реда против учесника демонстрација у посљедњих мјесец дана.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *