Сиријска полиција ухапсила 500 људи

Снаге безбједности ухапсиле су око 500 продемократских активиста широм Сирије, након што је војска упала у јужни град Дара и почела да пуца на цивиле, саопштила је данас сиријска организација за људска права Савасија. Ова организација је навела да је у Дари убијено најмање 20 људи, али да информације о погинулима не могу да се […]

уторак, април 26, 2011 / 11:29

Снаге безбједности ухапсиле су око 500 продемократских активиста широм Сирије, након што је војска упала у јужни град Дара и почела да пуца на цивиле, саопштила је данас сиријска организација за људска права Савасија.

Ова организација је навела да је у Дари убијено најмање 20 људи, али да информације о погинулима не могу да се провјере јер су прекинуте везе са овим градом, гдје протести против предсједника Башара ал-Асада трају од 18. марта.

Око 3.000 војника упало је јуче на тенковима у Дару, где је, према ријечима једног активисте, убијено 25 особа, док дипломатски извори кажу да би биланс могао да буде 50, јавио је АП.

„Амнести интернешенел” је напад војске на Дару назвао „бруталном реакцијом на захтјеве народа”, док сиријска војска тврди да је позвана у овај јужни град на захтјев његових грађана како би ухватила „екстремистичке терористичке групе”.

Савасија је саопштила да су два цивила убијена у предграђу Дамаска Думи, које су, заједно са предграђем Ал-Мадамије, јуче напали сиријски војници.

Бијела кућа је изразила жаљење због „бруталног насиља које користи влада Сирије против свог народа” и саопштила да администрација америчког предсједника Барака Обаме разматра увођење санкција за Дамаск како би јасно ставила до знања да је „овакво понашање неприхватљиво”.

Акција војске у Дари спроведена је мање од недељу дана пошто је Асад потписао декрет о укидању ванредног стања, које је било на снази 48 година, у настојању да смири демонстранте који захтијевају његов одлазак с власти и демократске реформе.

Процјењује се да је у протеклих пет седмица у сукобима полиције и Асадових присталица са демонстрантима убијено више од 300 људи.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *