Сирија: Смртоносни сукоби у Дари

БЕЈРУТ – Најмање 17 особа је погинуло а више стотина повријеђено када су сиријске снаге безбједности отвориле ватру на демонстранате у граду Дара на југу земље, који је постао епицентар протеста, преноси ББЦ. Према ријечима очевидаца, снаге безбједности су користиле бојеву муницију у покушају да растјерају учеснике демонастрација против владајуће партије Баас. Због великог броја […]

субота, април 9, 2011 / 08:24

БЕЈРУТ – Најмање 17 особа је погинуло а више стотина повријеђено када су сиријске снаге безбједности отвориле ватру на демонстранате у граду Дара на југу земље, који је постао епицентар протеста, преноси ББЦ.

Према ријечима очевидаца, снаге безбједности су користиле бојеву муницију у покушају да растјерају учеснике демонастрација против владајуће партије Баас. Због великог броја џамија је претворена у привремену болницу. Сиријска влада признаје да је дошло до насиља у Дари али тврди да је само двоје људи погинуло, преноси АП.

„Неколико хиљада демонстраната који су изашли из три џамије марширали су до зграде суда, али су снаге безбједности, обучене у цивилну одећу, употријебиле сузавац како би их растерале. Демонстанти су бацали каменице и затим је услиједио сукоб”, изјавио је неименовани активиста за људска права агенцији Франс прес.

Стотине припадника снага безбједности распоређено је у Дари, пошто је неколико хиљада људи, укључујући становнике околних градова, дошло у град спремно да протестује после данашње молитве.

Демонстрани захтевају укидање ванредног стања, које је на снази од 1962. године, ослобођење затвореника и веће слободе.

Од почетка нереда, 15. марта, према процјенама сиријских активиста за људска права, у сукобима са снагама безбједности погинуло је више од 130 особа, углавном у Дари и луци Латакиа, док власти тврде да је број жртава око 30.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *