Шешељ: Без пет услова не изводим одбрану

Оптужени Војислав Шешељ рекао је синоћ пред Хашким трибуналом да неће изводити доказе одбране, ако суд не испуни пет његових услова. Услови, које је Шешељ изложио, у вези су са статусом његових правних савјетника Зорана Красића и Бориса Алексића, финансирањем одбране, достављањем докумената и преводом његове двије књиге на енглески језик. Шешељ је казао да […]

петак, мај 6, 2011 / 09:24

Оптужени Војислав Шешељ рекао је синоћ пред Хашким трибуналом да неће изводити доказе одбране, ако суд не испуни пет његових услова.

Услови, које је Шешељ изложио, у вези су са статусом његових правних савјетника Зорана Красића и Бориса Алексића, финансирањем одбране, достављањем докумената и преводом његове двије књиге на енглески језик.

Шешељ је казао да ће, ако му услови буду испуњени, затражити двије године за припрему доказног поступка одбране у којем би извео 100 свједока за 120 радних сати, вријеме једнако оном које су потрошили тужиоци.

Ако Трибунал услове не испуни, Шешељ је најавио да неће изводити доказе одбране, али је назначио да жели да убрзо искористи право да одржи уводну ријеч одбране.

Потом би, како је рекао, процес могао бити окончан завршним ријечима.

Пошто му је претресно вијеће одредило 17. јун као рок за подношење списка свједока одбране, Шешељ је казао да у том року не може поднијети списак зато што за то нису испуњени услови.

Као први услов, навео је да се његовом правном савјетнику Зорану Красићу врати право увида у повјерљиве документе, као и да му се дозволи да присуствује исказима заштићених свједока.

Шешељ је, као други услов, захтијевао да Трибунал обустави дисциплински поступак против његовог другог правног савјетника Бориса Алексића, који је, како је рекао, судски секретаријат покренуо пред комором бранилаца.

Лидер Српске радикалне странке је, као трећи услов, поставио да његовим правним савјетницима буде исплаћено милион и 300.000 евра за досадашњи рад.

Као четврти услов, Шешељ је затражио да му буде достављена документација о томе зашто је тужилаштво 2005. затражило да против њега буде покренут поступак за непоштовање суда и одлука којом су судије тај захтјев одбиле.

Такође, оптужени је захтијевао и да му буду достављени документи које му је тужилаштво, крајем 2005, грешком послало, а потом, како је сугерисао, насилно одузело.

Као пети услов без чијег испуњења неће изводити доказе одбране, Шешељ је навео превођење на енглески језик његових књига „Идеологија српског национализма” и „Римокатолички злочиначки подухват вештачке хрватске нације”.

„Без ове две књиге не могу да обарам суштину оптужнице – овај говор мржње који сви прихватате као кривично дело, иако оно не постоји у међународном кривичном праву. Али, неће ми бити тешко да изађем на крај с вама”, казао је Шешељ судијама.

Лидер радикала је нагласио да без испуњена пет услова, односно његових права која сматра фундаменталним, неће изводити доказе одбране.

„Ако нисте спремни да испуните ове услове, ја нећу изводити одбрану. Али, тражим од вас да закажете уводну реч одбране у трајању од четири сата, можете и до краја маја… После тога, ако не испуните услове, прелазимо на завршну реч”, казао је Шешељ.

Уколико Трибунал испуни услове, Шешељ је нагласио да ће му требати двије године за припрему одбране.

Предсједавајући судија Жан-Клод Антонети одговорио је да ће вијеће размотрити Шешељеве услове. Он је, међутим, оцијенио да је финансирање одбране „лажан проблем”, будући да је вијеће већ донијело одлуку да Шешељеви савјетници добијају половину новца који примају адвокати.

Уз то, Антонети је Шешељу рекао да је он способан да се сам брани, зато што има „енциклопедијско знање”.

„Финансирање није прави проблем, али ви имате право да то тражите”, казао је судија.

Тужилац Матијас Маркусен оцијенио је да Шешељ постављањем услова „заправо пријети да неће изводити доказе одбране, о чему има право да одлучи сам”.

„Ја ништа не претим и тих пет захтева су моје фундаментално право. Ако их прекршите, ја ћу у завршној речи говорити само о кршењу свих мојих права од доласка у Хаг, а не о меритуму оптужби. А у уводној речи одбране, говорићу само о вашој одлуци да одбијете мој захтев за ослобађање и издвојеном мишљењу судије Антонетија”, одговорио је Шешељ.

Предсједавајући Антонети је у издвојеном мишљењу нагласио да довољним сматра доказе за тачке оптужнице које Шешеља терете за прогон, присилно премјештање и депортације несрба, док би по осталих шест тачака ослободио Шешеља.

Тим тачкама, Шешељ је оптужен за убиства, мучење, нехумано поступање, безобзирно разарање насеља и уништавање вјерских објеката, као и за пљачку јавне и приватне имовине. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *