Семпорна у Малезији, тамо гдје разноликост буја

Прелиминарни резултати Семпорна Марине еколошке институције(децембар 2010.) упућују на то да је биолошка разноликост морског живота у Семпорни најбогатија на свијету. Експедиција је изродила рекордан број од 43 врсте гљивастих корала. Надаље, откривене су неке нове врсте, међу којима је су најмање двије врсте шкампи и вјероватно неколико Cryptochirus coralliodytes рачића. Здравље гребена је процијењено […]

субота, април 9, 2011 / 19:58

Прелиминарни резултати Семпорна Марине еколошке институције(децембар 2010.) упућују на то да је биолошка разноликост морског живота у Семпорни најбогатија на свијету.

Експедиција је изродила рекордан број од 43 врсте гљивастих корала. Надаље, откривене су неке нове врсте, међу којима је су најмање двије врсте шкампи и вјероватно неколико Cryptochirus coralliodytes рачића. Здравље гребена је процијењено као релативно слабо: 36% пресјека је имало добар, других 36% слаб покривач од живих корала.

Осамнаест научника из Малезије, Холандије и САД-а провело је три недеља проучавајући гребене Семпорне у Сабаху у Малезији смјештене у врху Коралног троугла. Тим за биолошку различитост је документоваоао богатство врста гљивастих корала, гребенских риба, шкампи, рачића, морских пужева и алги.

 

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *