Семберија: Засијано скоро 97 одсто планираних површина

На подручју Семберије у прољетној сјетви, до данас је различитим културама засијано 29.675 хектара, или 96,7 одсто од укупно планираних 30.400 хектара, подаци су Стручне службе за пољопривреду града Бијељина. "Можемо бити задовољни када је ријеч о јарим прољетним културама и сјетви, без обзира на недавне непогоде у Семберији, јер оне нису оставиле значајнију штету", […]

субота, мај 18, 2013 / 11:03

На подручју Семберије у прољетној сјетви, до данас је различитим културама засијано 29.675 хектара, или 96,7 одсто од укупно планираних 30.400 хектара, подаци су Стручне службе за пољопривреду града Бијељина.

"Можемо бити задовољни када је ријеч о јарим прољетним културама и сјетви, без обзира на недавне непогоде у Семберији, јер оне нису оставиле значајнију штету", рекла је Срни стручни сарадник за пољопривреду у општини Бијељина Јелица Радичић.

Она је рекла да ће штете, свакако, бити на стрним житима, пшеници и јечму, јер је послије невремена "полегло" око 70 до 80 одсто ових усјева.

"Сада само од времена зависи хоће ли се пшеница опоравити, јер зрно се није налило и није тежак клас, те постоји могућност да се, ако би било лијепог времена, стрна жита придигну, те да се оствари нешто бољи род", рекла је Радичићева.

Она је подсјетила да се, у случају да пшеница и јечам полегну, очекује умањење приноса и до 30 одсто. "Зато, у овом случају, само временски услови сада могу помоћи, лијепо вријеме са доста сунчаних дана", рекла је Радичићева.

"Проблеми у вези са јесењом сјетвом углавном су се односили на временске услове који су били ограничавајући фактор. Сјетва је обављена у продуженом оптималном року, није се битно пробио тај рок и у највећем дијелу може се бити задовољно", рекла је Радичићева.

Она је навела да је у прољетној сјетви остало да се засије још око 700 хектара на којима ће, углавном, бити засијане културе које се сију у каснијем периоду – садња дувана, па и неке врсте поврћа – првенствено паприка и парадајз код оних пољопривредника који то нису учинили раније.

Према плану сјетвене структуре, у Семберији је у прољетној сјетви кукуруз засијан на 23.880 хектара, соја на 530, дуван на 320 хектара, сјеменски сунцокрет на 245 хектара, крмно биље, нова сјетва на 1.050 хектара и поврће на 3.650 хектара.

"Послије временских непогода није било великих штета, иако је у мањем дијелу Семберије, око Горње Чађавице, град уништио неколико парцела под кукурузом", рекла је Радичићева и додала да кукуруз може и да се опорави, а да пољопривредници, у крајњем случају, још имају времена да изврше и пресијавање.

Радичићева је додала да је сјетва кукуруза у приобалним подручјима заостала – у Броцу, Црњелову, Батковићу и Новом, јер је није било могуће обавити због воде заостале након прољетних поплава.

"Тога имамо и на нижим теренима, гдје се вода у ранијем периоду задржала након поплава, али се очекује да се повуче, те да значајније штете неће бити", рекла је стручни сарадник за пољопривреду у општини Бијељина Јелица Радичић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *