Селман: Влада жели да чује шта мисли синдикат

Министри у Влади Републике Српске и представници гранских синдиката привреде након данашњег састанка у Бањалуци најавили су наставак преговора, како би се положај радника у привреди поправио и створиле претпоставке за даљи економски просперитет. Потпредсједник Владе РС Џерард Селман рекао је да је Влада жели да чује шта мисли синдикат, али и послодавци, и да […]

субота, април 16, 2011 / 16:55

Министри у Влади Републике Српске и представници гранских синдиката привреде након данашњег састанка у Бањалуци најавили су наставак преговора, како би се положај радника у привреди поправио и створиле претпоставке за даљи економски просперитет.

Потпредсједник Владе РС Џерард Селман рекао је да је Влада жели да чује шта мисли синдикат, али и послодавци, и да је спремна и да настави преговоре на директној релацији ресорни министар-предсједник гранског синдиката, а да се свака два до три мјесеца органуизују састанци у оквиру и привредних и друштвених дјелатности.

"Влада не бјежи од проблема, ми смо Влада која је идентификовала одређене проблеме и о њима јавно говоримо. Ми говоримо да имамо проблема у контролним органима, да имамо проблема у правосудним институцијама, али на сваки начин желимо да и у оквиру и политике Владе коју је усвојила Народна скупштина за наредни период и у сарадњи са социјалним партнером дођемо у ситуацију да можемо након анализа законских рјешења и пројеката да тражимо нешто ново", рекао је Селман новинарима у Бањалуци након састанка представника синдиката и министара у Влади РС.

Селман је рекао да се измјене и допуне одређених закона морају што хитније доносити и најавио измјене закона о извршном поступку, закона о стечају, закона о судовима, те доношење сета закона из финансијске области, који би довели до регулације стања на тржишту и повољности у раду послодаваца.

"Сет закона ће сигурно бити донесен до годишњих одмора, а други дио до краја године, како би 2011. година била година гдје ћемо у оквиру нормативне дјелатности настојати да нормализујемо стање у привреди, а како би 2012. годину што лакше дочекали", рекао је Селман.

Он је нагласио да ће Влада РС посебну пажњу посветити дијелу правосуђа који се односи на процесуирање радних односа и убрзање поступака и извршења пресуда.

"Мислим да још постоји и времена и воље и могућности да ситуација у РС што се тиче социјалног положаја радника буде далеко боља", рекао је Селман и додао да би и привредници требало да схвате да морају да се укључе у социјални дијалог, како би се заједничким снагама дошло до бољег привредног окружења.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић изјавила је да је стање у привреди такво да је готово немогуће зарадити "корицу хљеба", а да закон о раду постаје оруђе у рукама послодаваца и претвара се у своју супротност.

"Мислим да је ово звоно за узбуну, на ивици социјалног бунта и немира, исказивања незадовољства на све могуће начине. Да не бисмо имали ситуацију која не може донијети добро, јако је важно да у овом тренутку сви дамо свој максимални допринос да се та ситуација мијења", рекла је Мишићева.

Она је нагласила да Синдикат није задовољан радом инспекцијских органа, стањем у правосуђу, примјеном закона о стечају, измјенама закона о порезу на допринос и других законских одредби, те да се поставља питање ефикасности цјелокупног система у заштити радника.

"Од данас мора постојати дневна комуникација ако је потребно на релацији министар – предсједник синдиката", рекла је Мишићева и додала да је Унија удружења послодаваца замрзла социјални дијалог и то на начин да је послала обавијест Влади РС.

Mишићева је данас позвала Владу РС да нађе купца за требињски "Новотекс", а раднике и послодавца у бродској Рафинерији да сједну за преговарачки сто.

На данашњем састанку представника гранских синдиката Савеза синдиката РС и министара у Влади РС било је ријечи и о подстицајима за предузећа која не уплаћују редовно плате и доприносе за раднике.0 КОМЕНТАРА

 1. Uf, uf, ranka ala si dobra glumica!Kako samo glumiš sindikalca koji se bori za prava radnika!
  Čim se ugase kamere i odu novinari pitaš one iz vlade:jesam li bila ubjedljiva?
  Na njihovom platnom spisku si, ti si ministrica bez portfelja.
  I, pametno! Koga briga za radnike? Ko im je kriv što su to.
  Neće li da rade, znaš li ti onu: neće Nećo, hoće Hoćo.
  A, tebi sve pohvale sa frizuru i te krpice.A, tek kad se podigneš na štikle, pa misliš:ko sam, šta sam.
  I neka, ne može svaka šuša da bude ministrica!
  I to u takvoj vladi!

 2. Госпођо Мишић,срамота је да било шта кажете,јер искључиво радите у сарадњи са режимом у РС,а Ваше глуматање се подудара са оном народном“УГОДНО СА КОРИСНИМ“.Невјероватно,продајете „љепоту“својим шминкањем и свакодневним мјењањем фризтуре-фарбе,и примате масну плату,што би било далеко паметније,да та финанцијска средства,од тих силних фризура и шминкања,преусмјерите на стипендирање двоје студената на Универзитету у Бања Луци.Госпођо Мишић,окрените се мало око себе,па видите како народ у РС бједно живи,а Ви измишљате топлу воду,како би на неки начин постали МИС Европе и свијета.Да није смјешно,било би комично.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *