Селман: Неосноване примјeдбе међународне заједнице и странка из ФБиХ

Министар правде Републике Српске /РС/ Џерад Селман рекао је да је одлука о расписивању референдум о наметнутим одлукама високог представника, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, у оквиру надлежности Српске и да су потпуно неосноване примједбе које долазе од међународних фактора и политичких странака из Федерације БиХ да је она антидејтонска и антиуставна. Он је […]

субота, април 16, 2011 / 10:26

Министар правде Републике Српске /РС/ Џерад Селман рекао је да је одлука о расписивању референдум о наметнутим одлукама високог представника, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, у оквиру надлежности Српске и да су потпуно неосноване примједбе које долазе од међународних фактора и политичких странака из Федерације БиХ да је она антидејтонска и антиуставна.

Он је рекао да ће се референдумом оснажити воља политичких странака и дати легитимитет мјерама с циљем превазилажења кризе и да не види разлог због којег је у меуђнародним круговима у БиХ и политичким странакама из ФБиХ настала толика нервоза послије ове одлуке, те да је пласирање теза да ентитети не могу да преиспитују рад правосуђа БиХ опасно и иде ка унитаризацији БиХ.

"Високи представник нема апсолутно никакав разлог да користи бонска овлашћења, јер се ради о демократским правима које ентитети имају на основу Устава БиХ. Aко желите силу, дајете до знања да БиХ нису потребни избори ни демократски институти, јер имамо протекторат", рекао је Селман за "Глас Српске".

Министар правде РС је рекао да је, осим пристрасности, једна од најкрупнијих замјерки на рад Суда БиХ и ретроактивна примјена Кривичног закона БиХ у процесима за ратне злочине, што је апсурд. "Надам се да међународни судови који разматрају ту проблематику неће подлећи политичком утицају, као што су то учинили Суд и Тужилаштво БиХ и да ће дати до знања шта је правда", каже Селман.

Правни експерти из РС сматрају да је потпуно оправдана одлука Народне скупштине Српске о расписивању референдума о законитости одлука високог представника, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, нагласивши да Суд БиХ није основан на законит начин и да је његова незаконитост тиме већа што у свом раду одступа од одредаба међународних докумената – Међународног пакта о грађанским и политичким правима и од Европске конвенције о људским правима у погледу положаја, улоге, организације и остваривања жалбене надлежности.

Правни експерт Радомир Лукић каже да одредбе ових међународних уговора, које је у излагању у Народној скупштини РС поменуо и предсједник РС Милорад Додик, подразумијевају само законит суд, односно суд који је основан и чији је рад уређен легално донесеним законом. Он је рекао за "Глас Српске" да акта која високи представник доноси и назива их законом никада не могу да буду ваљани у уставној држави и да они увијек, по својој суштини, остају само октроисани декрети.

Декан Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић рекао је да би питање бирања првостепеног и другостепеног вијећа у Суду БиХ морало бити регулисано законом и пословником о раду Суда. "Не може се дозволити предсједнику Суда БиХ да од случаја до случаја одлучује ко ће бити члан првостепеног или другостепеног вијећа", упозорио је Поповић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *